李克勤點解形象咁老土

379 回覆
285 Like 46 Dislike
活着為求甚麼證明咗佢唔係唔敢
而係真係得咁多
識d野
黎明fans ?
做得歌手都唔會樣衰得去邊
但國貨個形象真係俾到人in
跟上潮流既感覺,所以先入到尾位
相反送禮真係,90年代已經俾人話out同老土,入唔到四大之後拍住痰伯就更加老土
起來
人地點關你撚事咩
黎明咪又係情情塔塔
你講唔講得出黎明邊首歌唔係情歌?
我諗左好耐 好似真係得最新果首人生遊戲

利申:fans
呢首好似話佢條腰整到所以唔係點跳,但睇得出佢真係有星味,講真諗唔起佢有柒的相,一張都無
事實事實是 有鳩的妖魔 卻扮女郎
dna出錯
講死gay佬
連仔今次公道
係wor 唔記得左呢首
你岩sor 連仔
是你嗎 手執鮮花的一個
黎明年代, disco 差不多所有的哥都係播黎明,沒有之一,當時的夜場係由佢撐起,佢唔跳得的確係可惜,但佢真係有心去不斷進步,好似之前首雀巢白咖啡,講真佢真係有諗同認真,呢個年代想搵邊個明星有佢咁盡力跟上時代係好難,仲要咁多年都有創新。雖然講唱工大把人好過佢但我都欣賞佢
我好公道,我雖然聽好多李克勤嘅歌,但佢真係驚衰,又或者95年演唱會衰過一次,入座得一半咁上下,所以佢驚咗,但果時佢喺美國返嚟reborn隻碟同之後嘅hackenation真係走咗唔同嘅風格。

咁老實講,佢個年代好多歌手都係咁唱,唔會玩咁多花臣。即係呂方,蘇永康都係唱返佢哋啲style,係依家真係多咗人識聲學,多咗變化,cheat voice,head voice,你問老歌手都未必知咩嚟。

至於跳舞,李克勤係唔跳好過跳。佢係只係跟住節奏去完成一系列嘅pose,你見佢啲動作係冇力。

快歌,其實佢啲快歌真係得快字,連登仔覺得無料廢老嘅倫伯唱快歌係真係可以抄熱全場嘅氣氛,人哋真係rock得下。

至於黎明,走音果次其實冇乜嘢,事實係任何歌手都會走音,只係果次清唱走真係食到應。

你可以話有啲歌黎明唱會好過李克勤,當然亦會相反。某啲歌專為某啲歌手度身訂造,咁就係因為睇中佢把聲,咁其他人好難代替到。但咁唔代表唱功好過或差過,唱功都係講音域,氣息等等。而李克勤2003年或之前係真心勁。

哩一段medley真心好高質
https://youtu.be/bfVSaK66P2M?si=zaLKkJHmhIO49SnH
勤勤講 Welcome to Hong Kong~
高登仔嗰首送禮風雲都唔知係咪俾佢本人report
你諗下四大天王都唔會唱當年相戀意中人啦...
佢係無天王個格 完全唔入流做天王
唔係唱功唔係歌路
係冇character

明星一定要有佢個人特質
冇taste
冇距離感
根本似你身邊某個麻甩中佬
由其係以前夠膽死著件波衫出街

睇返黎明就明顯了
官仔骨骨
永遠都有種王子感覺

郭富城
永遠型住出嚟

劉華
永遠係劉華出嚟

學友
唱歌七情上面
出show永遠成件事係elegant嘅

送禮
叫得送禮都唔會係明星啦
咁演唱會方面,李克勤要拍住倫伯同祖兒先有正效果,佢又成日搞gag

反而黎明演唱會成日講金句,我有時睇YouTube 佢啲show都飛佢講嘢同嘉賓嗰part,直接聽佢唱歌算
郭富城做乜都係型講真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞