李克勤點解形象咁老土

379 回覆
285 Like 46 Dislike
李克勤好多side track 都好聽,尤其是佢星光藝能動音個陣
黎明個身形同樣
當年亞洲堪稱一絕
首歌係好聽
但真係好老土
係好撚老土

但係佢唱出嚟真係一啲都唔老土
真係唔知點解

幻想吓李克勤唱出嚟
加埋譚伯都係老土底
不過填海華 勤力同樂於助人嘅形象更出
譚伯就係咸濕伯父
送禮就無乜記憶點
髮型老土
英偉著衫真係好好睇
屋企有間廠比佢接手
因為佢仲停留左喺 80 年代, 但又唔夠張國榮靚仔, 只可以賣唱功, 但都已經過埋時...
海華啲歌都好老土,佢都算放棄咗音樂,主力拍戲啦
用一𠆤【樂壇新世代】既term形容:

【遺珠】

btw,

【經典】
特定時空創造出泥既集體回憶

例:民主歌聲獻中華

【復古】
k-pop / 造星糸 / 新世代既人
玩番前人既風格同元素

例:Y2K autotune citypop

【老土】
凢十年來一直沿用當初成功起歩既「翡翠方程式」
(aka【翡翠味】一成不變)

例:「愛。上。跳。舞。太。開。心。」
但佢一開口就好老土
其實佢以前都係好撚老土
四大天王時期 佢個樣根本唔入流 係柒
到四大天王退出 許志安陳奕迅陳小春 唱緊啲情歌嗰陣,後生又覺得李克勤又變咗老前輩。

唔係幫tvb拍下殘酷一叮,根本上每四年一次世界杯先有人聽下佢既歌。
唔係黐左倫右李,晨早應該要淘汰啦。

講咗好撚多次,識唱歌嘅大有人在,唱撚咗咁多年都冇感情真係少見。

唔係靠黐譚詠麟幾件福祿壽R JOB,四大天王後晨早唔會存在喺樂壇。佢最多都係上下流行經典50年,盧凱芹 黃翊 呂方 之流。
首先,許志安應該同佢同一代。但李克勤紅得早,果時俾倫伯點名接班人,想唔紅都難。

另外黐邊個先有嘢撈對極大部份人嚟講都係,從來識人好過識字。不過如果本身真係冇料嘅都係死,e-kids, 關楚耀都有倫伯眷顧,都係玩完。尤其廣東歌個市場咁細,都容納唔到幾多人,阿gem哩啲咪醒,困起香港唱到識飛都隨時死。
好坦白講 有邊幾個可以喺80年代去到而家仲活躍緊
李克勤都叫搵到自己定位
而家要比連登仔喺度教佢做人
笑死人咩
唱腔之外
許志安唱歌好投入好有感情
個人又比較有活力
成個觀感你就會覺得佢無咁老
都仲未講佢安心事件前拉埋啲band搞concert
我見到個組合覺得會幾正
但都係唔會入去聽
因為我都知佢會唱成點
佢做戲幾好睇
果次我覺得係老黎諗住真係清唱,可能一開始冇準備哩首歌,點知咁啱彈琴果個人識彈,但彈個key高咗,副歌越嚟越高,最後超出佢個音域。
因為佢多頭髮
左麟右李果期係倫伯痴佢啵
冇錯啱啱想講都好呀,老鼠安係同黎明同一屆
大家都記得張相

不過佢真係遲一浸先紅
如果李克勤翻跳郭富城呢隻舞會變成點
老鼠安明明係80年代人
梅姐後面冰山劈開,

無啦啦又變咗送禮後輩
最多話佢遲啲紅

見到鳩sir,就知會係唔認真,馬戲團
想知舊歡如夢咩料 擺喺1992年都老套啦下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞