[IA] 入境事務助理員 2017 9

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
8月16日GI 18:45收FIB

ME TOO
但我GI只係講左3次野,夾埋唔夠3分鐘

ME TOO

你幾號收到email?
睇黎就快到8月25嗰批FIB
8月15 FT, 19/9 FIB
個次討論成15個人, 我每部分講左一次野 每次唔夠1分鐘
其實全年請幾多人,新聞講請兩百幾人
成兩萬幾人報考係咪好難入

幾點?

ME TOO

你幾號收到email?

昨晚

幾點?

FT 係1530
17ft check左成日email
半個鐘check一次 人都癲

[member]尋日6點鐘收, 今日check email先見到 [/member

100個人爭1個位
希望收到call,但依家份工唔方便傾電話
佢會留message叫你打番去或者打到比你為止?
唉 7月vetting 表示好不安

想問返vetting要 prepare啲咩文件
好驚聽漏
Gf 200, passport, ID card, 學歷正副本, 5年工作證明

同埋我好似冇聽到要比financial statement,想問下係咪未洗check financial statements 住?

講姐 除時請兩倍人
考完等消息
講比大家知成個流程做下準備

體能方面
真心其實唔難大家唔洗擔心
但係佢比其他紀律部隊執得更加正
sit up同俯後會不斷foul你搞到燥底
來回跑正常4/5
跳遠正常第一跳就5
800米正常4/5

GI
人數=男女體能合格既所有人(1x個人起)
無自我介紹/唔洗舉手發言/ 廣東話形式
part1=共識題,全組人set條題目出黎
最後選一位出去白板寫條題目+讀出黎

part2=根據part1大家共識諗出黎既題目深入討論

成個考試體能+gi=大約3.5-4小時
體能約2小時,gi1小時,1小時休息/等

sit up捉咩多?手有無貼實個身同手肘有無up到大髀?
蹲撐就個個都話捉得緊,佢會唔會大發慈悲係考緊個時話你知咩位置錯

sit up不斷foul唔貼地
利申懲教51下,入境foul到45下

俯後就落去唔夠落就出腳
或者彈得唔夠出

後面3項無得foul好易搶分
有冇巴打有啲vetting tg group可以比我入下
今日有無人收fib
想問多唔多 dse畢業 5條2去考

ME TOO

你幾號收到email?

昨晚

想問下係幾點ft 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞