[IA] 入境事務助理員 2017 9

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
考完等消息
講比大家知成個流程做下準備

體能方面
真心其實唔難大家唔洗擔心
但係佢比其他紀律部隊執得更加正
sit up同俯後會不斷foul你搞到燥底
來回跑正常4/5
跳遠正常第一跳就5
800米正常4/5

GI
人數=男女體能合格既所有人(1x個人起)
無自我介紹/唔洗舉手發言/ 廣東話形式
part1=共識題,全組人set條題目出黎
最後選一位出去白板寫條題目+讀出黎

part2=根據part1大家共識諗出黎既題目深入討論

成個考試體能+gi=大約3.5-4小時
體能約2小時,gi1小時,1小時休息/等

sit up捉咩多?手有無貼實個身同手肘有無up到大髀?
蹲撐就個個都話捉得緊,佢會唔會大發慈悲係考緊個時話你知咩位置錯

我自己sit up 被佢捉過幾次
-手貼唔實 -上果下同手chok上去
會 如果你有錯 佢會話你知有咩錯 (果一下就唔會計)
下一下要自己留意番

另外想講多一樣野
800米果到 因為佢係100米一個圈 所以心理上可能會有少少唔同 好似跑左好耐都未跑完咁 要記得調整下個節奏
考完等消息
講比大家知成個流程做下準備

體能方面
真心其實唔難大家唔洗擔心
但係佢比其他紀律部隊執得更加正
sit up同俯後會不斷foul你搞到燥底
來回跑正常4/5
跳遠正常第一跳就5
800米正常4/5

GI
人數=男女體能合格既所有人(1x個人起)
無自我介紹/唔洗舉手發言/ 廣東話形式
part1=共識題,全組人set條題目出黎
最後選一位出去白板寫條題目+讀出黎

part2=根據part1大家共識諗出黎既題目深入討論

成個考試體能+gi=大約3.5-4小時
體能約2小時,gi1小時,1小時休息/等

個陣我gi得8個人(6男2女)
foul左成12個
7月尾fib左 想問有無巴打絲打收到vetting call

巴打我都係

咁究竟vetting去到邊
7月尾fib左 想問有無巴打絲打收到vetting call

巴打我都係

咁究竟vetting去到邊

6月5
6月5號打後至7月頭依段時間
其實有冇人fib?
26/7 fib,岩岩收到vetting call
一跳跳到7月後fib

巴打你應該幾高分下

我都收到 地點係咪都係青山灣中心?

幾時fib?

幾時fib?

又call新vetting 6月vetting 可以拜拜啦

幾時fib?

巴打開始心急了
屌你老尾我連bl result都未撚柒有
又call新vetting 6月vetting 可以拜拜啦

可以根本冇
7月尾fib 無call
最新消息
vetting call 開始call人
最新係call緊 25/7 26/7 31/7
有無8月fib 既巴絲打有收到call?
最新消息
vetting call 開始call人
call到 19/7 25/7 26/7 31/7
八月未有call
八月未有call

8月頭好快有 都係依1 2日既事
八月未有call

八月未有call

唉,7月中vetting而又未有er call 係咪已經玩完
唉 7月vetting 表示好不安
想問知唔知收左er call之後大概幾耐會有bc fc call
上星期收一er call未有動靜

記得之前睇留言
有師兄收完er call第二日已經收到fc&bc call
有d師兄仲快到上晝er 下晝就bc call
真係唔係幾明白招聘組d準則

er call其實好睇你上司/hr
因為你gf200要你填hr 電話+fax/直屬上司電話
如果佢地咁岩聽唔到電話/唔回fax既話
咁你搞er就會慢左 反之亦然

上星期收er call
今日問人事部都無話冇收過任何check results ga野
好不安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞