天水圍奪命車禍|18歲女死者是父母小天使 筆下世界充滿色彩 捐器官遺愛人間

430 回覆
457 Like 22 Dislike
死神來了
一秒唔輸,結果輸一世
我諗成世人總有試過睇錯燈/鬼遮眼行左出去
咁啱又有車過咁真係無計 RIP
9 估司機都係見到綠燈著左一段時間,想衝燈尾,所以車速快左少少。
揸 tesla 嘅人值得全家做化療
你咁嬲做咩
撞死咗你個女? ?
elon musk及其teslun滿手鮮血呀
其實人點小心都好,都總有機會犯錯,因為呢樣係人性。想信絕大部份人唔會見到有車黎緊,都專登衝出馬路比車撞。

今次呢單野,會唔會係道路設計問題,令到d車車速太快,當有人唔小心衝出馬路嘅時候,收唔切掣撞死佢?如果車速慢d,就算撞到個女仔都只係輕傷但唔會死。
大把案例啦
點會冇得打
定你想講律師車死人冇後果?
下 成街都話個司機態度差喎
你無出街定點?
人哋大大方方,行得正
唔需要遮口遮面咁鬼鼠
屌你老母,而家講緊係超速車死人
咁如果個Tesla司機冇超速,
係咪應該連嗰$3000都唔需要罰?
其實行人多嘅地方限速30公里或以下好正常

同埋時速30公里或以下,就算撞到行人,都大大減低行人重傷或者死亡機會
到你時運低撞到人果時睇下你係咪仲咁撚叻
燈係要黎睇唔係要黎沖..司機沖燈就司機唔岩..行人沖燈又係司機唔岩咁洗撚整行人紅綠燈咩..以為行人直接過算鳩數啦

又係個d on9觀念因為條女死左所以人地唔岩..唔好話司機渣慢d條女唔會死..條女唔沖燈夠唔會死啦..會唔會係耶蘇想感召佢叫佢沖燈啊

利申:唔認同死者為大兼出曬名無口德
不嬲揸車都係一隻腳入監房, 另一隻腳入殮房, 我買車前都猶豫咗一個月, 最後都係買咗

利申: 做咗七年車主
的確係路面所有情況下都要留返反應時間比自己
就算行50KM留下 無衝燈 行人衝燈全錯
根據現場環境PROVE到已經留左足夠反應時間比自己係唔會剎得切

呢個情況下個司機只可以係黑仔唔好彩遇著個白卡死唔切
都係有一定法律責任 (就係唔好彩)

但香港法律ON9在自殺白卡果個完全無法律責任
亂過馬路引致意外發生埋就算撞唔死都要重罰
撞死就要屋企人賠錢
上面成班友上帝視角梗係講得口響,試吓由司機駕駛位角度去睇,有條友突然咁樣衝出黎,根本冇可能停得切,不過連登仔識飛天遁地,單手擋車都仲得添!
Rip
今次 滿天神佛都保你唔住
父母之過
揸慢d未得囉,揸慢d就算停唔切,都大大減低重傷同死亡機會
小天使了
渣得快係一回事,行人衝燈又係一回事,呢單野係行人唔睇燈衝出黎,唔好spin到司機問題
人性係會犯錯,不論行人或者司機幾小心,都總會有犯錯嘅時候

可以減少意外/減少意外嘅影響,其中一d可行方法係改善道路設計/限制車速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞