點解人越大越鐘意炫富?

330 回覆
676 Like 98 Dislike
人工越高越扮窮同收收埋埋
買樓買車就炫富,手袋呢啲算吧喇
My dad has a GTR
冇人有興趣聽
有錢人愛扮窮,窮人愛裝B係定律嚟。
講得呢句,你個frd都幾無機心,我反而覺得呢啲直來直往嘅frd,好過表面圓滑,實質背後恥笑嘅frd。

人到中年,身邊個個都變曬人精,就連以前直來直往,成日窒親對方嘅中同都變得圓滑(包括我自己)。

同埋佢話買Mk/kate spade,係你能力範圍內買到,都可以叫建設性意見
用呢兩個brand係中環俾人笑死,
你用環保袋、u記反而冇野
唔好用「直來直往」去包裝一個人既閪

唔識考慮別人既感受去發言呢啲叫冇同理心

你對同事講野都唔會咁「直」啦,何況朋友
都有名你叫 MK
下次你同佢講 呢啲牌子MK妹先用
放你個friend出嚟啦,睇吓佢幾有錢
做耐咗野 就會愈來愈發現個世界好大 人外有人
不過總有啲井底之蛙
乜撚嘢炫富 曬命呀
Goyard呢
剛出黎做野可能會,人大左見識多左 知道搵食艱難。你幸運搵得多過人,唔代表你叻。人人都有難處
就算搵到都開始愈黎愈無慾,上身都唔駛用咩貴野,身型好,整整齊齊就夠。好多一身名牌都係一陣柒味
因為窮所以要炫
識一個太子爺
平時好低調唔晒有錢貴嘢
啲聚會全身著到好HEA, 短褲T恤老笠波鞋
成日同人講佢去啲OUTLET買鞋有幾平
係有一次見過佢帶咗隻PP去人哋婚禮
到佢結婚, 啲拜金女跌晒眼鏡話走漏眼, 洲際酒店大廳50圍
雄性既天蟈就係展示力量去吸引異性
所以學生就鐘意打交,大個左力量既定義變成錢咪鐘意扮有錢
到再大個D冇左衝勁或者已經滿足左唔再需要展示力量咪低調返
到30歲就唔會
*天性
有啲朋友真係好鍾意係你身上搵優越感
透過踩低人哋而抬高自己
反而我覺得樓豬講果D係岩岩開始做野有D錢 咪想周圍同人講自己有D錢
真係晒命果D唔會用呢D黎晒
男既講車、股票、錶
女既講去旅行同買袋 (真名牌果D)
試過有個fd唔係晒命既人黎 但佢買新咖啡機果陣up左張相上ig
部咖啡機成幾萬蚊 然後又影到個廚房
人越大越?

好明顯啱啱開始大ja wo
買呢啲19牌都叫炫富
會唔會你諗多左
眼中只有錢,一個人有幾多價值只係睇佢搵幾多
最仆街係笑人搵得少,簡單嚟講內心空虛,心地又唔好
FG冇耐可以有幾大
睇標題仲以為四五十歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞