點解人越大越鐘意炫富?

330 回覆
676 Like 98 Dislike
大家都係啱啱FG無耐出黎做野
有啲朋友就好鐘意曬命講自己幾有錢

比如試過同大家傾起租樓
咁某朋友A就問我想唔想出去租
另一個朋友B 就立即搶住幫我答:
以佢個人工會有啲困難呀嘛

有次傾起我想買手袋(爛左要換)
我就話想買返一模一樣既
某個朋友話:下,緊係買啲Kate spade、Michael Kors 啦,你之前個袋講真都算唔見得人架

又比如有第個朋友前排搵到工啦
咁恭喜佢啦終於搵到工
佢send 個offer letter 連埋人工比我睇話佢好開心

我唔係仇富,只係我唔明你三不埋五時咁係我面前曬自己好有錢做乜鳩?一黎真係好煩,二黎你同另一個FG 比自己好有錢會有有優越感咩

人越大越唔鐘意就真,做人低調d少好多煩惱

雖然我自問都係窮撚黎但好多時其實炫富就係窮撚之間既鬥爭黎,要話比人聽我生活得比你好

學識唔同人比較,過好自己既生活,自然無咁多煩惱
因為無其他值得炫耀既野,要咁樣黎拎優越感先覺得自己有價值
我唔係
我唔介意話自己好窮
(雖然可能係事實)
你最好搵錢撻死我
一疊一疊錢 車死我
Kate spade同Michael Kors 炫唔到富喎
係咩
kate spade 好普通炸wo
btw 個心型桃花扣袋絕咗版
想買翻個 有冇人有全新
冇錯
Fg因為突然之間有份收入唔錯嘅正職
而想滿足咁多年黎冇錢買嘢嘅壓抑係正常嘅
買買下就會覺得不外如是
讀緊書果陣覺得錢冇乜用,但係啱啱畢業20幾歲搵到少少錢果陣最鍾意炫富,年紀大少少去到30幾40歲左右又會低調返
你講嗰啲唔算好炫富啫
係咪你太敏感
窮撚咪鬥有錢囉
有錢果批通常係鬥健康
話題離唔開行山, 跑步, 踩單車
窮先要面中意曬,驚人睇低自己。
有錢果d唔駛曬,自信由裏面出來,唔需要人地認同。
越無錢既人先會炫富

越有錢既人先收收埋埋
真,fg果陣唔識野成日周圍同人炫自己全身uniqlo,依家都係同人講自己全身淘寶算
Uniqlo 人地當你玩嘢
因為人地一日8-10個鐘對住差唔多收入既人都係傾呢d野
咁人地日日同同事傾計,如果大家都係搵幾萬,都係傾升職加薪買包包架啦
我公司班女人圍住Hermes 袋大大聲話好抵好抵tim
咁大家都買得起唔會覺得對方炫富

傾買Kate spade 都炫富咁傾咩?傾天氣咩
有錢佬好鐘意跑馬拉松
我想講係要踩低人抬高自己
我無特別覺得佢好有錢羨慕佢身上既野
我只係覺得好煩(因為真係好常借啲意講自己富足)
同埋覺得咁都有野好比?唔知比黎做乜
點解你覺得佢係專登晒命,唔係一個普通話題呢?
你講既例子嚮剛出黎做野幾年既人係一d好普通既話題
買個kate spade /longcharm袋番工基本上同化個妝先返工一樣咁基本
定你覺得人地會知你做左357年野連個kate spade 袋都唔想買/覺得貴
Kate spade 同Michael kor 係做乜鳩野
我反而人越大越唔鍾意着啲logo喺身
初出社會嗰啲好鍾意炫富
唔係人地曬命
係你地開始係唔同圈子既人
就好似中學咁成班考頭十名既人傾點讀書,出唔出國升學,讀咩神科
人地係認真傾黎做決定
其他人就覺得佢地曬命….

越低調越生活得快樂
你會見到某d回覆話你諗多左
証明有d人係鐘意踩低人當冇野
你估條友真係想同你傾咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞