【濕疹】類固醇反彈(慎入)

137 回覆
30 Like 6 Dislike
早兩日食物敏感+之前洗頭水敏感
加埋就係 面頸紅腫甩皮流水
睇醫生搽左兩日類固醇 暫時無事
面頸就係 b5 solution > moistening lotion> elosone 0.1%
身就 urea 20% cream> beprosone cream
食藥 outerdzen同allerax fc
兩邊都係最後先搽類固醇
醫生話明一有好轉就唔好用類固醇 淨係用返保濕就ok

想請教下應該點保濕?直接塗患處?

係呀 無類固醇個d就當普通潤膚膏搽得啦

唔該晒!
其實凡士林濕疹患者適唔適合架,佢潤就好潤,但個質地比較難推開,唔應唔應該直接查

咪玩啦 焗到痴線呀
你當佢保鮮紙咁啦
有水咪隔住唔比佢蒸發
無水既封左保鮮紙都係無水架入面
醫生比維他命b5 gel 我搽
話搽完等一兩分鐘吸收下 之後搽潤膚膏就夠
仲有咪搽舒特膚
入面太多添加劑 話就話唔敏感
我就係人板 搽舒特膚lotion 就會覺得焗同面易紅
搽返醫生建議既就好快吸晒同唔焗

……我就係用開舒特膚,中晒,多謝教路
另外想問大家,我超鍾意食辣,你地點忍

唔洗忍, 因為痕既感覺時時刻刻都提醒住自己
我以前超愛食蝦蟹, 依家已經唔知幾耐冇食過
盡量少曬太陽,由其發得嚴重嗰時。
留名
屌 前兩個月開始起 一開始係一兩隻手指,之後係幾隻手指,最後加埋一隻手個關節位
睇咗西醫搽咗啲類固醇藥膏,好似嚴重左啲
而家睇緊中醫同介口,係仁愛堂睇唔知有無效 但介口就好似有
屌 前兩個月開始起 一開始係一兩隻手指,之後係幾隻手指,最後加埋一隻手個關節位
睇咗西醫搽咗啲類固醇藥膏,好似嚴重左啲
而家睇緊中醫同介口,係仁愛堂睇唔知有無效 但介口就好似有

介左口十年都係好反覆
屌呢一排濕疹又嚴重返,而家隻腳有幾撻,手指keep住出水(搵膠布痴幾日好返少少又爛返 ),耳背位爛加出水,結左焦,訓醒發現甩左,又出水,仆佢個街

之前睇左2次醫生都係食藥加查野好返d,好返幾日又番發,屌佢老母
屌呢一排濕疹又嚴重返,而家隻腳有幾撻,手指keep住出水(搵膠布痴幾日好返少少又爛返 ),耳背位爛加出水,結左焦,訓醒發現甩左,又出水,仆佢個街

之前睇左2次醫生都係食藥加查野好返d,好返幾日又番發,屌佢老母

西醫睇過幾次都係搽完好一排.停藥又發返就要停..盡量保持乾爽..唔洗痴膠布都得我覺..流水搵紙印.
點解我d濕疹全部發係左手邊

左手
左腰
左背
希望我呢個留言有巴絲留意到同埋覺得有用
小弟中四同中五個陣突然有濕疹,啲關節位會爛又好痕,一出汗就好辛苦
講翻個陣好鐘意食牛扒同三文魚扒,一星期有四五日晚餐都係食呢啲
後尾戒左食紅肉同海鮮,每晚食一個蘋果,瘋狂灌自己飲水同早訓
一個月後就斷左尾,到宜家大概都有八年

總結切忌食紅肉海鮮類,盡量食多啲生果尤其蘋果,飲大量水同早啲訓
依排又痕反dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞