【濕疹】類固醇反彈(慎入)

137 回覆
30 Like 6 Dislike
想問下 每日25mg類固醇係咪算係底劑量?
曾經極度嚴重死介類固醇
後來跪低 用返西藥+類固醇極速好返
冇必要妖魔化 最緊要用得其所

補充返
因為我冇長期依賴先會咁有效
唔好係又搽唔係又搽(普通西醫會鳩開藥膏)
以前有樓主啲圖咁嚴重

急性可能有用..所以我建議都係睇西醫一兩次睇到好晒..
但好返停用又返發不停LOOP先係問題所在

BTW.你係停晒藥一排都無復發了?如果係就代表無事

全身流水一年幾應該唔係急性
最重要係「睇到好哂」之後既康復過程
傷口癒合返晒 但皮膚未係正常狀態
由癒合皮膚到健康皮膚 至少都要一年
好多人係忽略左呢個過程 啲疹就好易返發

咁巴打而家指好返係仲洗唔洗搽類固醇?

唔食藥 唔搽野 唔戒口

咁幾好 keep住
戒左類固醇都照發
路過分享

曾經係眼皮,手,頸,面,頭皮,關節位出過。

第一次出係眼皮,當年撞正會考,睇過西醫話係壓力大,開左藥膏叫我保持心境開朗就冇再係眼皮翻發。

之後十九歲雙手就濕疹,又乾又裂甩皮又出水出血,時好時壞,keep住嚴重先睇醫生,唔嚴重忍得就忍

直到廿幾歲出黎做野唔知係咪壓力大,爆到手爛到握唔到拳頭,走左去一間自然療法睇,叫我跟佢個list戒口同戒steroid,keep住睇左一年。

但之後因為一次公司social,被逼食左大量海鮮,爆到對手都唔識起曬硬皮,身又發,走左去睇西醫,佢俾我搽左隻最勁既steroid諗返都on9,明明戒緊類固醇開初搽完就好爽,變返曬好滑,過多一個月就唔對路,對手極速嚴重差,仲乾過以前,又起硬皮,皮膚又裂又出血水,連面,關節,頭皮,後頸都發嗰陣真係好想斬左對手

自然療法嗰邊冇放棄我,轉左supplement俾我,叫我keep住食同上佢度睇進度,我都有去做gym等個新陳代謝好啲,最後過左半年至一年到而家已經好左九成,亦唔需要再睇中醫/自然療法

巴打們加油唔好放棄
我都係過來人
相信我
日日飲大量水,做運動
一定有改善
我本身未好返,走左去做地盤
點知日日出汗+飲水
反而大部分皮膚好返好多
我唔敢講好晒,但至少有7,8成好返
戒左類固醇都照發

戒左幾耐..?要真係好明顯好轉..(講緊叫做穩定D起碼都半年到一年)
多謝樓上D巴絲支持..小弟戒左一年幾了..而家都尚算穩定(無再爛同流水)..不過依排唔知打風定點..今日又R損左格喇底..但對比反彈D辛苦.真係蚊比同牛比..
戒左類固醇都照發

戒左幾耐..?要真係好明顯好轉..(講緊叫做穩定D起碼都半年到一年)

幾個月 但我係好返左一個月 近排又發返
戒左類固醇都照發

幾個月 但我係好返左一個月 近排又發返

我反覆左一年幾先叫真係好D..for 你參考

要睇返你本身隻類固醇係咪勁嘢
勁嘅少少已經會瀨嘢
你可以google下steroid class

如果係Prednisolone呢?

我都係prednisolone
tg條link有冇改過
tg條link有冇改過

入到

要睇返你本身隻類固醇係咪勁嘢
勁嘅少少已經會瀨嘢
你可以google下steroid class

如果係Prednisolone呢?

我都係prednisolone

5mg?

之前25mg
依加5mg x4
tg條link有冇改過

入到

@Lam814 介唔介意add我入去
早兩日食物敏感+之前洗頭水敏感
加埋就係 面頸紅腫甩皮流水
睇醫生搽左兩日類固醇 暫時無事
面頸就係 b5 solution > moistening lotion> elosone 0.1%
身就 urea 20% cream> beprosone cream
食藥 outerdzen同allerax fc
兩邊都係最後先搽類固醇
醫生話明一有好轉就唔好用類固醇 淨係用返保濕就ok

想請教下應該點保濕?直接塗患處?
面頸就係 b5 solution > moistening lotion> elosone 0.1%
身就 urea 20% cream> beprosone cream
兩邊都係最後先搽類固醇

係呀 無類固醇個d就當普通潤膚膏搽得啦
兩邊都係最後先搽類固醇

唔該晒!
其實凡士林濕疹患者適唔適合架,佢潤就好潤,但個質地比較難推開,唔洗應唔應該直接查
兩邊都係最後先搽類固醇

唔該晒!
其實凡士林濕疹患者適唔適合架,佢潤就好潤,但個質地比較難推開,唔應唔應該直接查
兩邊都係最後先搽類固醇

唔該晒!
其實凡士林濕疹患者適唔適合架,佢潤就好潤,但個質地比較難推開,唔應唔應該直接查

咪玩啦 焗到痴線呀
你當佢保鮮紙咁啦
有水咪隔住唔比佢蒸發
無水既封左保鮮紙都係無水架入面
醫生比維他命b5 gel 我搽
話搽完等一兩分鐘吸收下 之後搽潤膚膏就夠
仲有咪搽舒特膚
入面太多添加劑 話就話唔敏感
我就係人板 搽舒特膚lotion 就會覺得焗同面易紅
搽返醫生建議既就好快吸晒同唔焗
戒個陣用dead sea salt, 同埋ad+既護膚品
依家好返好多
兩邊都係最後先搽類固醇

唔該晒!

咪玩啦 焗到痴線呀
你當佢保鮮紙咁啦
有水咪隔住唔比佢蒸發
無水既封左保鮮紙都係無水架入面
醫生比維他命b5 gel 我搽
話搽完等一兩分鐘吸收下 之後搽潤膚膏就夠
仲有咪搽舒特膚
入面太多添加劑 話就話唔敏感
我就係人板 搽舒特膚lotion 就會覺得焗同面易紅
搽返醫生建議既就好快吸晒同唔焗

……我就係用開舒特膚,中晒,多謝教路
另外想問大家,我超鍾意食辣,你地點忍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞