【濕疹】類固醇反彈(慎入)

137 回覆
30 Like 6 Dislike
記住沖涼一係清水一係豬油膏
豬油膏成分最簡單最無刺激性最少機會敏感
一係就用你醫生推薦個啲牌子
水溫唔好咁高 最多最多都係暖水
時間唔好太耐
亦都唔好死捽爛捽
steroids 可以同elidel 或者 protopic隔住用
識人睇自然療法 食左佢d藥一個禮拜後死左

開佢名..費事有巴絲去左.BTW睇咩病

袁xx
應該係睇濕疹

睇死人禁大件事應該有登報紙?BTW我睇果個都姓袁.

袁WH
Btw岩岩check返佢唔係濕疹 係其他皮膚病
佢唔係正式醫生其實唔可以開藥比人

我都係睇佢,但對我幾有幫助,btw.有無死人單新聞?真係死人要停硬執業
Lm
識人睇自然療法 食左佢d藥一個禮拜後死左

開佢名..費事有巴絲去左.BTW睇咩病

袁xx
應該係睇濕疹

睇死人禁大件事應該有登報紙?BTW我睇果個都姓袁.

袁WH
Btw岩岩check返佢唔係濕疹 係其他皮膚病
佢唔係正式醫生其實唔可以開藥比人

我都係睇佢,但對我幾有幫助,btw.有無死人單新聞?真係死人要停硬執業

無上新聞
但佢身邊家人朋友同事都知佢係睇完佢先出事

如果真有其事真心可以告佢。
利申睇佢有好轉,但無偏幫邊面
之前醫生講過學名俾我, 係乜鬼野魚鱗病, 唔知呢度有冇人有呢
早兩日食物敏感+之前洗頭水敏感
加埋就係 面頸紅腫甩皮流水
睇醫生搽左兩日類固醇 暫時無事
面頸就係 b5 solution > moistening lotion> elosone 0.1%
身就 urea 20% cream> beprosone cream
食藥 outerdzen同allerax fc
兩邊都係最後先搽類固醇
醫生話明一有好轉就唔好用類固醇 淨係用返保濕就ok
曾經極度嚴重死介類固醇
後來跪低 用返西藥+類固醇極速好返
冇必要妖魔化 最緊要用得其所
曾經極度嚴重死介類固醇

補充返
因為我冇長期依賴先會咁有效
唔好係又搽唔係又搽(普通西醫會鳩開藥膏)
以前有樓主啲圖咁嚴重
曾經極度嚴重死介類固醇

補充返
以前有樓主啲圖咁嚴重

急性可能有用..所以我建議都係睇西醫一兩次睇到好晒..
但好返停用又返發不停LOOP先係問題所在

BTW.你係停晒藥一排都無復發了?如果係就代表無事
曾經極度嚴重死介類固醇

補充返
以前有樓主啲圖咁嚴重

全身流水一年幾應該唔係急性
最重要係「睇到好哂」之後既康復過程
傷口癒合返晒 但皮膚未係正常狀態
由癒合皮膚到健康皮膚 至少都要一年
好多人係忽略左呢個過程 啲疹就好易返發
大家加油
睇親呢d post都痕痕地
係唔係濕疹

主婦手, 注意營養
如果係生蘚而查類固醇又點
夜訓好大影響

呢d嘢生咗係大脾,有冇人知咩嚟
有無人用羊奶皂無幫助?最近吹得好勁
曾經極度嚴重死介類固醇

補充返
以前有樓主啲圖咁嚴重

咁巴打而家指好返係仲洗唔洗搽類固醇?
曾經極度嚴重死介類固醇

補充返
以前有樓主啲圖咁嚴重

咁巴打而家指好返係仲洗唔洗搽類固醇?

唔食藥 唔搽野 唔戒口
有冇人知濕疹D位(臉)用左死海鹽幾日之後甩皮係咩事
呢排唔知做乜又嚴重咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞