【濕疹】類固醇反彈(慎入)

137 回覆
30 Like 6 Dislike
有冇用過死海鹽?
我年頭睇中醫發曬出黎..依家唔敢再睇...最後都係睇返西醫 佢都係淨係俾敏感丸同埋一星期抗生素俾我食..
有冇用過死海鹽?

遊過海水無用過死海鹽..外國聽講WORK..
我年頭睇中醫發曬出黎..依家唔敢再睇...最後都係睇返西醫 佢都係淨係俾敏感丸同埋一星期抗生素俾我食..

抗生素敏感丸相對好D..類固醇就如果用到好返..停藥又發先開始有問題

抗生素敏感丸相對好D..類固醇就如果用到好返..停藥又發先開始有問題

我之前就係..成日食/搽類固醇...皮膚有D位好似白蝕咁..白左幾個位..好彩係頸後面..
識人睇自然療法 食左佢d藥一個禮拜後死左

開佢名..費事有巴絲去左.BTW睇咩病

袁xx
應該係睇濕疹

睇死人禁大件事應該有登報紙?BTW我睇果個都姓袁.
見到相都覺得慘
睇沈祖明好番哂揮手區
勁少搽類固醇 係有時番發焗住搽一兩日

好後悔細個唔識死用好多皮炎平 皺哂皮
睇沈祖明好番哂揮手區

點醫你

唔洗食藥 唔洗戒口
有齊哂沖涼洗面cream 藥膏 藥膏係發先搽
宜家係滑番哂

我有濕疹超過10年 15先開始睇佢都清哂
個人心得 保濕好重要 唔好留指甲
睇沈祖明好番哂揮手區

點醫你

唔洗食藥 唔洗戒口
宜家係滑番哂

但係要keep住搽?幾耐要用一次類固醇平均?
我之前都類似發先搽返..但用嘅duration越來越密..後來一停就發..BTW皮炎皮以前都成日用..
各位有濕疹嘅巴絲覺得自己嘅濕疹發作同情緒有冇關係
睇沈祖明好番哂揮手區

沈祖明而家要排幾耐
睇沈祖明好番哂揮手區

點醫你

唔洗食藥 唔洗戒口
宜家係滑番哂

但係要keep住搽?幾耐要用一次類固醇平均?
我之前都類似發先搽返..但用嘅duration越來越密..後來一停就發..BTW皮炎皮以前都成日用..

皮炎平 真係好舒服 一黎強類固醇 二黎有薄荷 名符其實糖衣毒藥

我宜家一個月用一至兩次 夏天會密dd 冬天淨搽cream
睇沈祖明好番哂揮手區

沈祖明而家要排幾耐

好似一年

同夜訓有關係
如果一個月一兩次就ok嘅..但真係唔好太依賴.返唔到轉頭
我開頭唔識野.發先用..由開頭一個月一兩次..到每晚一次.後來成日覺一出街出夜少少就皮膚敏感同痕..先知係類固醇上癮.果時我停第2日已經狂發..
而家戒左一年..乜都無再搽了..保濕都少..但都叫控制到

個人覺點都有少少
有無人試過出國
我識人出國Exchange半年,去美洲同澳洲,期間好返好多,但一返香港就出返黎
Fusiderm 2%係咪類固醇?

外用抗生素
類固醇好少開到2%咁多
分享下,我自己前幾年都好嚴重,一冬天又超痕、訓緊覺個時又狂R,日日差唔多日日冇覺訓咁濟

最後要晚晚訓覺前狂做運動,要攰到訓得著先唔洗R,
同埋訓覺時一定要著長䄂3訓,而個陣時我因為腳都會R,所以係著牛仔庫訓,真心,唔好怕訓得辛苦,冇野比一邊R一邊去訓辛苦

而沖涼就一定係凍水,天氣幾凍都係凍水,同埋唔好用淋浴露,就咁拿清水沖就得。

而類固醇我就唔用既,之前用過係整完仲想R,所以唔好用同埋加自制力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞