香港越黎越多Mastercard、越黎越少Visa

277 回覆
273 Like 9 Dislike
冇錢找卡數就用翻現金啦。
我個個月清卡數,100厘息都唔關我事。

冇咁大個頭,唔好 look 咁大張卡。
信用咭不嬲靠傻閪min pay賺錢
好人好者唔借錢 仲要免年費

又回返1-1.5% 俾你真係蝕住做
出得高級卡
應該唔係expect賺你min pay
細頭秘書服務唔係已經cut左咩
同埋經佢訂既酒店價會唔會貴過自己訂先
聽講JCB手續費收得貴過V/M
想知有咩分別最後咪又係睇銀行俾到咩回贈你
唔關發卡機構事
去馬拉有食肆只收Master唔收Visa
銀行第二鍾意你呢啲客
如果該外幣戶口係0 直接扣港元會唔會蝕底過本身冇外幣? 我唔係好識呢啲 sor
咁真係揼春
咁日本食居酒屋多數得 JCB / IC 系交通卡同現金,所以都係用黎去日本用/坐九巴
但冇paywave
個天線俾左八仔,但係我都用左iPhone 拍機,張實體封塵中。
我部iPhone太舊,冇電會嘟唔到
所以未轉用iPhone 八達通
十幾年前出ae張blue cash
係永久免年費(因為咁我先申請)
好多年都唔駛理張卡

上定前年開始收我年費
要打上去免
我講番申請個陣係永久免
個cs話轉左,打上黎就可以免到
咁算唔算賺人唔記得打上去免
Ae好多時係另外一部機 ,好多鋪都有ae 機,但冇叉電放埋一邊 叫個客用其他卡,因為有ae卡嘅客正常都有其他卡
寫明永久,但後尾又可以單方面改?
咁八達通相對上合理好多
日本用信用卡搭車個solution 係VISA設計出嚟
香港嗰個都係
所以推出嚟一定係VISA自己獨家 某啲地區會侵埋JCB玩就可以收埋JCB AE DINERS
Mastercard唔知幾時先收 間間公司都話遲啲會收埋mastercard 但唔知遲到幾時

香港就今年第3季會開埋master同銀聯
係囉
唔會咁sharp cut 仲有好多因素
好似恒生機收返恒生卡個rate會比其他銀行嘅卡再低啲 某啲行業可以同恒生R到收返恒生卡係0% charge
DMM收visa JCB唔收master

master當年有勁廢
visa有撚用
又冇亞洲萬里通 狗先開
iPhone入面張西瓜卡唔係張張信用卡都用到
就算係日本信用卡都唔係張張得嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞