香港越黎越多Mastercard、越黎越少Visa

277 回覆
273 Like 9 Dislike
visa多數銜接ADHD而且攞唔到MPF
Master 好在有LMF但要注意BYD
日本用得信用卡搭鐵嘅好似冇master 份
信用卡鼻祖

其實佢個system設計上係其他卡都收
商業問題
但香港現有的JCB card 都入唔到apple pay
JCB 都差唔多齋日韓台,出唔到呢三個地方。
AE 收1.8% 咁賤,不過佢都知無人出卡,所以又調返轉頭減手續費。
以我理解張卡係起香港撳外幣係好方便
不過外地撳錢都係要手續費 除非係hsbc機
唔知有冇理解錯
我都會用因為
呢個係JCB /Apple 問題,唔知邊到講唔掂數。
唔知係咪得我遇到
日本西瓜咭如果要增值VISA 永遠唔得
好彩當時有MASTER
但而家CUT淨我認為好用既係得VISA
銀聯算多discount 但唔係間間都收
問題係佢d 卡要收年費
而家咩年代仲收,用落胸唔係特別有優惠or 著數
咁是但申請張渣打simply cash都好過enjoy
其實唔關事 唔係睇你package 行業
你要嘅supporting係咩 你本身做成點 好多原因 唔係ae突然之間平左
威士卡

香港好耐之前叫做 滙財卡
https://www.jcb.co.jp/ways-to-pay/mobile/apple-pay/index.html
日本JCB已join左Apple Pay Merchant

其他地區要靠海外發卡機構去做
香港得BEA同AEON有做JCB,我諗無人會想比錢開發
福岡地鐵
香港地鐵都係
地鐵用唔到master 入閘
電車淨係得visa有得減1蚊
Aeon 唔睬你啦,我有Aeon VISA / JCB / 銀聯,都係VISA 可以儲最多分。
你做零售珠寶/luxury嗰啲?
我都係第一次聽有人做零售, visa/master收3%

一般都係visa/master收1.5%
AE收1.8%/1.9%, 之前卡機公司做promotion AE去到1.5%, 數期就T+2或T+3
蔣志光個大佬蔣志識
香港去美國旅行要攞visa
我問過中銀卡機叫佢平D , 佢話一毫子都無得減。
visa master 只有餐飲/7仔(好似咁上下)係1.5, 其他所有舖頭都係3.
重點係坊間有D卡機公司, 會教你呃visa master 話你係做嗰D舖頭, 然後收1.5, 但係如果俾 visa master 捉到會停你機。
中銀揸正嚟做, 所以一毫子都無得減, 仲話你嫌貴可以搵出邊D卡機公司。 但係錢係老細俾, 再申請D表就係我填, 所以算鳩數
我啲美國卡都係master,香港都係
係咪同銀行合作平啲
好撚AI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞