香港越黎越多Mastercard、越黎越少Visa

277 回覆
273 Like 9 Dislike
想知可唔可以用 Aeon JCB 卡去日本 PSN 買日版遊戲......
之前試過用 Visa Master 都唔得
visa master都3% ?
八達通都係咁上下喳喎
要高級點解唔用 AE ?
師兄你都癲
蔣志識個妹蔣志慧
八達通 1.8咋。
3% 咁撚惡點做
仲要有找數期
真係反撚哂胃 即刻無再用
而家香港個情況係
入門 低門檻嘅就Visa
高階少少就Mastercard
會唔會收匯率手續費
AE 大來 囉
不過JCB 大來都唔多地方收
咁我明晒,原來你用銀行卡機
其實你BR寫咩Business Nature就係咩行業㗎啦,邊有咁容易呃
KPay / BBMSL嗰類做零售visa master就係1.5%
你腦細咁醒走去用銀行卡機,仲要Alipay/PayMe/八達通/Tap&Go唔一定有得收
抵讚
收AE多過收大來 JCB下話
Costco 除外,有d 國家的Costco 只可用visa, 有d master only,係是但一間exclusive
咩料…自己走去申請唔through銀行申請只係0.5%
我係波蘭試過
食完間餐廳俾錢
淨係收Mastercard唔收Visa
搞到最尾要俾Cash
每年 $2200 蚊旅遊回贈俾你 book 酒店 / 機票 / 租車,果 D 唔係錢? 唔收年費,倒貼俾你?
另外全年旅遊保險,機場 lounge 唔洗成本?
專人接線服務,唔洗人工? 其他銀行,你禁完1字5字之後聽半個鐘音樂先啦。 AE 打上去,5秒內專人接聽,你好黃生,有咩幫到你?呢種 service level 都係成本來。
雖然佢由 $7800 加到 $9500係真係貴左D。不過都不失為一件好事,起碼 filter 走一班大種乞衣。
其實真係好撚難做。
零售競爭大, (我嗰間啦)毛利都係賺15%, 俾佢抽撚咗1/5。
整個北美入 costco 找數都要用 master card ...
美國Costco 淨係收Visa
幾年前試過aeon jcb可以
咪就係話緊佢哋“呃”緊 visa master 囉。
只有 “餐飲/便利店” 先係1.5. 其他舖頭係要3. 你唔係“餐飲/便利店”而攞到1.5嘅都係“呃“。
咁有無風險就自己衡量囉。認真講斷估都無乜嘅, 做到成行成市。
餐飲1.5都大把餐廳唔收卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞