內地女主播來港工作:簡體字比繁體字更好用 為甚麼香港還要用繁體字?

488 回覆
35 Like 1266 Dislike
基於效益(功利)主義嘅話更加應該反對用殘體

一詞多義只會造成難以辨識文字嘅實際意思,擺明屬於降低效用,唔符合效益(功利)主義主張嘅幸福最大化
文盲
唔撚鍾意就返大陸啦,係度獻世咩
唔通係外國做主播同人講:英文唔好用,用簡體字
簡體字無呢幾個牠嗎?
垃圾
pin
片中人叫田桐,鳳凰台主播。
叫妳老細用 pingyin 寫畀妳咪唔使分 他她祂牠它 囉
[url]「五毛出沒注意」著名引戰分化狗會員reganlam 係一件用殘體字+蝗語嘅大陸仔嚟
https://lih.kg/3063463
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

連登都有一件成日用殘體字污染緊連登嘅五毛大陸仔叫 reganlam ,佢仲會叫美國啲州做,佢而家改咗名
1988年老雞
仲要係北京人
呢個女主播乜嘢名 ? Tvb 人 ?
田桐,1988年2月15日出生於北京市,畢業於中國傳媒大學,鳳凰衞視主持人、演員、歌手。 田桐獲得鳳凰衞視主辦的“2009中華小姐環球大賽”冠軍以及最上鏡小姐獎項。 2010年簽約鳳凰衞視,擔任主持人和記者。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞