內地女主播來港工作:簡體字比繁體字更好用 為甚麼香港還要用繁體字?

488 回覆
35 Like 1266 Dislike
係正體字,一啲都唔繁
簡體字根本就係肆意破壞漢字結構同邏輯
呢啲先真漢奸
點解死鬼佬要用洋文
強字仲要多左一筆
謝謝,我都係執人口水尾,
還有另一說法是,簡體字發明是希望文化隔離,
把繁體字思想跟簡體字思想隔離,
令對閱讀繁體書籍感到吃力同混淆。

最後,當大家面對以簡體字沾沾自喜既人時,
記得以上,「簡體字是發明來給文盲用」
咁大家就不會有什麼不快
國語普通話變又長又臭化啦⋯⋯明月幾時有 明明幾時兩隻字就搞掂,係要變成 什麼時候
好看仲唔撚夠咩臭閪
你呢d臭閪為左靚咪又係用閪曬所有錢擺係佢身上
網民:繁體字先係傳統,唔識就收聲! 網民看到她的言論後隨時嬲爆湧入留言,指「你真係讀C片,繁體字有咩問題,如果你唔鍾意可以北上工作,無人會留你,你連一點尊重文化的意識都無,真係可恥到家」、「竟然對傳統文化說三道四,學識高嘅人就係用繁體」、「繁體字先係正宗傳統文化,有咩問題」、「咩叫『還用』,繁體字係正印,你哋簡體係二奶,仲想坐正?」、「你嘅用字真係極反感,話繁體字只係好睇?你文化低到豬狗不如」、「怕你哋學唔識繁體字咪簡化變簡體字囉,自己諗吓個道理先啦」、「仲話做主播,唔識就收聲啦」。

班網民做乜鳩
簡體字其實係古字
咩學唔識繁體字咪簡化變簡體字簡體字係諗住比外國人學 加上其實係蔣介石推先 後來比毛澤東拎左黎用先放棄

https://youtu.be/XFpeGa3lKGc?si=UDaybPJgvNKD1JJM
文盲
文盲
影後
自曝其短

等陣先,係咪又玩膠做hit rates
殘體同大陸女人一樣
乜職業都可以做雞
漢咩字?中文呀!你搞疆獨藏獨蒙獨?
劣幣驅逐良幣
渣ga
有冇link
追下po, 前面有
文盲反駁隊
講咗咁多頁都無人講六書造字法
自古以來冇中國添啦 , 一個存在得七十幾年嘅國家點樣有五千年歷史
放心好快會清洗埋繁體字
大陸冇同音字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞