內地女主播來港工作:簡體字比繁體字更好用 為甚麼香港還要用繁體字?

488 回覆
35 Like 1266 Dislike
你知唔知道當年毛主席話簡體字只係中途站 佢正目的係將中文變成26個字母
又咁諗
其實係冇貶低
文盲見到多少少筆劃就話好繁複學唔掂架啦
如果用英文黎比
宜家簡體做緊嘅野就係串隻字嘅一半就算
到你睇得明佢up緊乜,就要你睇前文後理去解

舉個例,簡體就用diff代表晒diff頭嘅所有字
繁體就可以係difficult,different...etc

上面就有人貼圖問個大陸仔,臟髒幹乾干
如果用英文黎比喻,就係
difficult,different,differential,diffuse,diffract
分別點解
佢就錯撚晒

我覺得咁樣比喻會似啲
值得pin
樓主pin未
古人詩句宋詞全部用繁體字,你係咪想推翻埋?
聶字先on9
你都識寫個 耳 字
下面兩隻 又 分明偷懶
已經唔係為咗易學解決文盲嘅問題
我唔知大陸人點學
但係咁樣點從個字既結構了解隻字,咁點記,佢純粹寫快d咋喎,邏輯係邊?
學毛澤東破四舊, 要韭菜寫簡體字, 自己手寫繁體字書法威威
咪又係孫文條柒頭啲 friend
乜撚野蔣介石
成班傻鳩圍威喂
一日到黑等人叫:長官好長官早
識閪字咩
剩係好睇都夠收你皮啦簡咩體
有電腦有AI嘅年代,仲要比?
文盲主播
ping yam jui ho yung
係wor 你啱冇留意到完全係7到咁不過我個point係簡體應該要好似英文嘅short from/草書咁 只適用於非正式場合(私人書信/手稿etc) 其他絕大多數應該要用番正體
而家喺新中國
另外,「一個音有多個字」,例如「乾燥」、「干涉」、「幹部」,發音(普通話)一樣但就有不一樣的意思,「後面」、「皇后」都有同一問題;而最令她頭痛的例子就有「唔系,關係,聯繫」,明明同一個發音卻有很多不同寫法。
應該用minion's language
簡體字真係好醜樣
https://lih.kg/2309644

內地主播客觀分析繁體字VS簡體字優點 內地網民:簡體易寫慳時間
https://lih.kg/bCqupQU
其實雞邊使用字
咯咯咯就夠
佢哋就係中意文化自毀
文化嘅嘢佢哋識條撚咩
點解要就文盲
入鄉隨俗唔撚識當自己公主?
其實中文係認圖形
只要將某幾個圖形連埋一齊 你就會自動記得認得
就算中間筆劃大幅簡化 都好神奇咁認得 好似認人樣咁
之前有人用簡體字同50音做發音連繫
只係需要睇一次
之後你會好神奇記得50音點發音
其實簡體字可以再簡化
又係啲自我中心撚
我發現GOOGLE 個gboard都係,而家語音變文字成日認錯字同埋出現同音字。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞