內地女主播來港工作:簡體字比繁體字更好用 為甚麼香港還要用繁體字?

488 回覆
35 Like 1266 Dislike
屌呢個真係要貼堂 廢撚到咁
主席係幫大家快速學習中文 減少文盲先用簡體字
呢d主播係上面d高官玩具黎,文化?有d係大陸野雞大學畢業
唔時時表忠…

點留得低??…尤其係外國更甚!!!!
from 隔離post
習近平:我不到16歲就在陝北的一個小村子裡同農民干在一起
https://lih.kg/3720375
關咩事香港一路用緊繁體字係咪多文盲?

支那用左咁多年簡體係咪無文盲?

文盲根本關普及教育事唔關用咩字事

無教佢讀書識字你用咩體都係文盲啦
全部都用個又 證明佢哋真係弱智
深少少嘅字都學唔識
唔關事掛,我記得有個大陸同學share過,佢哋自細會教古詩詞,但係從來都唔會教「認識繁體字」(佢哋稱之為繁體字),係官方刻意唔教,亦唯有學書法學歷史嘅部份人會認識多啲,可能睇TVB大嘅廣東人仲識多啲。所以絕大部份中國人,包括清華北大高材生,都唔會識幾隻正體字,既然唔識就根本談唔上尊重。
計返佢年紀,應該江澤民時期都已經係咁,唔係中國人唔學,係官方刻意喺教育階段唔教,呢點好似冇人喺連登講
所以我對「繁體」好反感,海量華人被帶風向而不自知,重繁體前繁體後。

另外,ChatGPT 個training model 近半年都被閹體中文污染。之前要求輸出正體中文,一定唔會出閹割體。但係近呢幾個月,ChatGPT 好似混淆咗正體中文,會間唔中顯示閹割體。要explicitly 講明繁體先會顯示正體中文。

所以要小心,除咗人會被帶風向, AI 個training data 都會被污染,而可以肯定,呢件事正在發生。
retarded
都話啲窮鄉地方,有啲細路大小小就推出去執垃圾幫補屋企,根本唔關學正體定殘體事
計返學都返唔到講條撚咩
佢好似唔係想用拉丁字
係跟蛾佬用斯拉夫文字
党從來好推崇秦代…

"統一文字"好威威架!!!!
ON撚柒鳩架你
簡體易學呢個論點隨住手機都可以任選輸入繁簡已經冇意思, 除左政治立場係要以簡體壓港澳台, 睇唔到作用
愛國就應該用二簡字
簡體字好似係改革開放,因為嗰陣時好多人都唔識字,所以創出嚟嘅一套文字等大家容易啲上手。
繁體字係藝術字真係靚好多
其實而家全國人民都要接受教育,係咪應該普及繁體字?
繁體字係中華文化嘅成全
支持繁體字
承傳…
臟殘體有個月字部都估錯,真係文盲
個人認為簡體唯一存在價值就係jot notes快啲
不過都有太多其他方法做速錄
完全係replaceable
新假期 最後所謂 "quote" 出嚟嘅網民回覆其實係故意想貶低支持正體字嘅人,
明明正體字有咁多優勢, 殘體字咁多缺憾,
單單殘體字用一字來取代正體字嘅多個用字,
呢個就係當初設計殘體字根本就唔係為咗取代正體字而出現嘅bug,
其實仲有其他正優殘缺論點上面好多人都講咗,
但一直以嚟就係會有呢d所謂報導, 然後集中將支持正體字嘅人嘅原因就係"正體字係傳統"。
呢d報導嘅目的就係想將支持正體字嘅人打上守舊同唔理性嘅標籤!
媽媽有雞
躝返支那大劣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞