俄軍艦隊經過佛羅里達州外海駛往古巴訪問 , 向美國展示威懾力

121 回覆
11 Like 78 Dislike
在烏克蘭戰事持續之際,俄羅斯海軍一支艦隊正駛往古巴訪問,預計今日稍後在哈瓦那靠岸,停留6天,再轉往委內瑞拉訪問;美國海軍協會指,俄軍最先進的885M型攻擊型核潛艇“喀山”號,和22350型護衛艦“戈爾什科夫海軍上將”號,昨日疑似出現在佛羅里達州外海不足30海里的水域。

美軍出動P-8A反潛巡邏機,又派出2艘“伯克”級驅逐艦,聯同加拿大護衛艦監視俄軍艦隊。

這些俄羅斯軍艦攜帶了“口徑”和“鋯石”等先進導彈。是冷戰結束以來,俄羅斯核潛艇首次抵達古巴,向美國展示威懾力。 這支俄軍艦隊由護衛艦、攻擊核潛艇、補給艦和打撈拖船等4艘艦艇組成。上月中在俄羅斯啟航,俄軍當時未有披露出航的目的地。
其實現在 同烏克蘭打緊既係 黑海艦隊
俄羅斯有五大艦隊, 黑海艦隊只係排第三名

俄海軍仲有更強既 太平洋艦隊和北方艦隊

所以好多人以為俄海軍 被烏克蘭收皮 係一個錯誤
烏克蘭只係打緊 俄海軍排第三名既艦隊
古巴佬忽咗
朱仔丫...
你J陸軍/空軍還好
過去100年, 俄佬海軍不嬲都係笑話嚟

同埋俄海軍已經無能力再維持航母編制
一個連航母都無嘅海軍
你都係J過第二樣啦
俄國海軍???
全國海軍夠唔夠美帝一個航母戰鬥群打?
俄佬五大艦隊 , 黑海艦隊打烏克蘭之前一直都排第三, 而家俾烏克蘭打到排第四, 第五嘅裏海艦隊得8隻船咋, 如果黑海艦隊啲船唔撤走, 俾烏克蘭打到落第五係一啲都唔奇
啲船有無五十年歷史?
冇艦隊既烏克蘭都隊爆佢一堆艦艇
對美國真係唔知可以有咩威懾作用
唔夠,但自由航行開到你門口就要係核潛,中國個d無得講,海軍發展到咁強係呢廿年事,但俄佬本身有默契唔會去美國後花園搞事
朱元帥又深潛
支持普京大帝
第二次古巴導彈危機?
你有冇去過太平洋艦隊個head office?
我以為睇緊古董
幾好呀
連打撈拖船都帶定
俄羅斯太平洋艦隊連日本海上自衛隊三分一戰力都無仲想嚇美國?
佢有出海口?
行海參威出海?

黑海果邊有北約守門口佢隊艦隊有用嗎?
成90個國家去左瑞士開會
俄狗慢慢打J 無人得閒理你
裏海艦隊其實都唔知有冇得出公海?
班門弄斧
早幾日見Ptt軍事版有人講
俾人全程圍住,航速仲要得8節
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1718381000.A.05D.html
早在三個禮拜之前我們就已經在大西洋上面漂著等他們過西緯35度了
但是他們硬是只開8節一路慢慢飄過來
我們還因為等太久要在海上補給一次
分分鐘做得你阿爺
即係等於連登仔日L日係度J嘅Seal team,其實好睇唔好打,對比以色列同俄國特種兵just a joke

老俄最強都係絞肉機式陸軍,堆屍打法用千條命分散消耗彈藥都有so
莫斯科號潛水艇(只潛不浮)
亳無根據發言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞