曾俊華:一個地方係咪吸引到人嚟,淨係靠烟花,魚蛋呢啲咁樣嘅嘢,就絶對唔係辦法啦

258 回覆
708 Like 26 Dislike

係呀,我又飛咗喇……又係去日本呀,不過今次我唔係去做嘢,而係以旅客身份,同屋企人四處去食去玩。

呢次去嘅,都係我哋香港朋友,大家都去慣去熟嘅熱門目的地,大阪同京都。一如之前兩次嚟嘅情況,不論喺遊客區,抑或一啲非傳統遊客區,街上面都係人頭湧湧,周圍都係水洩不通。呢幾日日本天氣非常好,陽光充沛,簡直係好熱呀,舉起手機隨便影吓,都影到靚相。天朗氣清,同屋企人四處走走看看,喺大阪,我哋就去咗心齋橋,喺京都,就去咗啲神社同宮廷參觀。嚟日本呢幾日,日日行過萬步,比起平時喺香港行多幾倍,製造更多空間去食啲好嘢。

我同大部分香港朋友一樣,去到日本,食係一個重要嘅環節,可能因為我哋揀嘅,都係一啲比較受歡迎嘅食肆,所以佢哋幾乎都係爆滿,如果唔係阿囡多個月前事先訂好位,真係怕會冇啖好食。

目測所見,喺我去嘅地方,基本上一般食肆生意都相當唔錯,街上面都見唔到吉舖,相信呢個同當地租金較平,都有一定關係。我睇佢哋啲招租廣告,一個四百呎左右嘅住宅單位,月租都係三四千蚊港紙,所以即使當地人薪金水平,都唔算好高,但係因為租金相對低,變咗大家嘅 disposable income,即係可動用嘅收入,都係比較多,變咗大家嘅生活質素,都會比其他地方好。

喺日本,周街撞到香港旅客係平常事,但今次我發現,原來有好多香港人,喺日本嘅服務行業工作。好似喺我入住嘅酒店裡面,有來自香港嘅服務員;去到大丸百貨嘅 food court,又見到講廣東話嘅香港朋友,仲介紹我食葡撻添。我諗近年,真係有唔少香港朋友,移居咗日本闖天下。

一個地方係咪吸引到人嚟,都係要睇嗰度個社會嘅大環境同氣氛,畀唔畀到啲市民信任,信心,安心,安全感,淨係靠烟花,魚蛋呢啲咁樣嘅嘢,就絶對唔係辦法啦。

#又飛喇
#又係日本
咁可以點?俾啲point嚟睇下?
即係同日本冇得鬥
留港撚失去一切
一個地方係咪吸引到人嚟,都係要睇嗰度個社會嘅大環境同氣氛,畀唔畀到啲市民信任,信心,安心,安全感

我地有國安法有廿三條重唔驘哂?
品客又扮撚曬蟹
拉鳩佢啦咁樣串鳩超哥
一個地方係咪吸引到人嚟,都係要睇嗰度個社會嘅大環境同氣氛,畀唔畀到啲市民信任,信心,安心,安全感

其實係,但就係明知答案都無辦法
國安‧已報
我覺人住的人心態問題
叫班幾廿萬既高官自己諗啦
我諗 一早坐佢個位啦
有國安冇坎坷
薯片撚日撚日出黎九up
考試知道答案但冇筆寫, 其他唔知答案就有筆寫
國安訓撚哂
日本人鍾意李小龍,成龍,珍寶海鮮坊,許留山,霓虹燈,除左成龍,其他都消失左
佢做果時都只係食老本 唔覺有乜方法
又叫人免費幫你度橋?人地無官一身輕理得你死,鍾意潤你咪潤你,再唔係返外國養老又得
叫班愛國者自己拆掂佢啦,依家冇哂黄絲阻住哂冇理由解決唔到
橋就我度,錢就你拎?
入5000落強姦金
犯咗邊樣呢?講唔出,即係製造白色恐怖啦
不在其位先咁多嗲
你在位咪又搞埋啲on99美食車
又撚前朝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞