網上消息:Tvb粵語配音組,剩番最後6個月命。

314 回覆
456 Like 17 Dislike
所以咪話迪士尼高要求要兩樣都識囉

佢啲動畫有七成有唱歌劇情
係咪分左兩邊?一邊就專業配音,另一邊就搵埋曬d所謂明星黎谷票房
ivyso唱歌好好聽?定係inside out2其實唔係好關迪士尼配音事?真心唔識非挑機
原來㗎喇播係比tvb收皮
驚死紅咗加價得不償失?
依家啲細路寧願聽中配都唔聽粵啦
2024年仲聽配音
咩數據?我老母tvb躉都熄電視
問吓法國,英國,美國,南美,西班牙,日本etc果班觀眾點解外國戲要配音?
一睇就知仲有個排有人fb開public同fans互動都俾TVB冚
咁77,99配音班人都係咁啦,覺得77啲大陸劇女聲配音幾好聽
太好了晨早就應該炒晒班垃圾
咁鍾意自己加鹽加醋

字幕係A,配音員係都要講B
咁我信字幕定信你配音呀

如果有配音員睇到我嘅留言
想同你哋講恭喜晒
慳左錢
真心慘 好多由我細個已經見佢係到配緊
關配音員咩事
人地有劇本,寫台詞條友同字幕條友唔夾。
其實都研究過幾次, 得出結論係啲公司比以前干涉多咗海外譯名事務, 希望統一, 方便佢哋自己出周邊商品做宣傳, 仆街芒係最出名嘅例子
廣東話喺全球始終少人用, 用國語發音翻譯起碼馬拉、台灣同星加坡都用到, 已經唔計北面嗰14億, 日本做翻譯唔少係支那人或者台灣人, 都唔會用廣東話設計, 好難叫人畀你話事跟你嗰套
我兩種都有睇 多數動畫有配音都睇兩次, 唔同語言各一次, 有時睇啲台詞點在地化、改過咩都係一種樂趣
TVB呢方面真係好撚保守
難怪會沒落
香港有咩類近既工種岩配音員
直接買大陸喜羊羊個類唔使配
邊個話一定要買日本
謝月美就係攪外判配音囉
依家77播緊個套大陸古裝女角係前大台配音員阿lu配, 當然好聽啦
配沖田嘅十二隻恐龍反曬面咁走 配猩猩最耐嘅陳廷軒過咗身, 陳欣繼任冇耐就冇再播, 仲要驚繼任呢個唔知會唔會畀大耳窿搞掂先
原班極點都有限
唔介意嘅人自己上網搵咗嚟睇喇
而且好多係年紀大嘅師奶一路做家務一路睇, 唔得閒追字幕, 支那話都仲話班新移民識聽, 日韓劇點搞
除咗田中太郎, 好似都有過, 十幾年前見過齊曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞