網上消息:Tvb粵語配音組,剩番最後6個月命。

314 回覆
456 Like 17 Dislike
佢都離職 配音組應該真係等收皮
ai配音而家真係咁快做到咩
同期既 譚淑英 配 野原美冴 已經有D老態

出左啦

係對面冇糧出個post
好鐘意呢啲有地名嘅譯名 至少讀果時唔kick口先
套支那大作殘花唔撚配音 都知離配音部末日不遠

支那狗 我屌你老母
粵語配音 以前Tvb配音部係名牌
等同以前有線新聞部

個撚個自毁名牌
我屌鳩支那狗老母
其實成間唔做仲慳錢
楊千嬅
糖妹 張衛健
TVB 冇粵語配音
啲老人家仲邊會睇
章魚走咗冇返啫, 我印象中有兩三個18年回歸大台, 又畀人雞走咗 #1張圖預定嚟緊10月要走咗陳卓智(胖虎把聲) 咪係其中一個 好多走下出去又返下去㗎
就算長做大台, 好似靜香嗰啲, 等人回流返嚟做同事嗰時都可以靠呢啲自由身過嘅, 一個搭一個搭到門路出去嘅
最大問題係捨唔捨得放低面子, 或者有啲係年紀大咗乾脆退休唔做, 呢行好似冇乜新人, 呢班又老行尊做熟曬唔使教, 佢哋肯做一定有job搵佢哋
梳, 唔熟行情, 唔知個老細弱智嘅
咁睇嚟有時佢都搵自由身配音員幫手, 或者佢旗下嘅係半自由身, 有時聽到同77/99外判公司一樣嘅聲, 但credit寫天下一
土方本身換得多反而冇乜所謂, 冇乜既定印象
但好似猩猩咁, 一講起個腦就出咗陳廷軒把聲 陳欣接手之後我記得都有睇過下, 睇嘅時候仲覺得把聲唔啱, 但依家講起我完全冇猩猩個樣+陳欣把聲係點嘅印象, 但已經返唔到轉頭
比預告早咗半個月走 希望佢係搵到其他門路出去接job先提早走, 可以再聽到佢把聲
靜香、阿lu呢啲最耳熟能詳嘅聲走曬都未怕過喇 何況暫時仲有蘇強文、黃啟昌、德仔同花師奶呢班人頂住

話時話第日報幕點搞? 話節目幾時幾點做嗰啲, 依家好多都係黃啟昌報, 但佢又唔係最後一個走
如果真係只係cut底薪, 仲想搵班配音員返去, 咁啲膠層啲處理手法真係一pat屎咁, 唔似有為之後著想
好似蕭徽勇, 做咗大台十七年, 做演員太配角轉去做兒童節目同配音反而紅咗多咗show, 之後幾瓣一齊做, 但簽配音員約, 結果走嗰時唔打算同佢續約或者轉約都冇人通知佢, 側側膊等到完約嗰日直接放張template嘅thank you letter喺佢個位就當送佢走, 搞到佢一肚氣出po鬧
佢已經算又出樣又出名又資歷厚嘅配音員都係得咁嘅待遇, 估計個個都係咁 仲有啲好似東東直頭屌住大台咁走嘅
蕭話就話唔介意外判形式返去再配音(可能考慮到自由身唔穩定收入, 廢事講太絕), 但如果個個都搞到一肚氣咁走, 最後得幾多個會肯返去外判呢
有配音組嘅意思即係同電視台簽死約, 每個月有底薪
外判即係配音員自由身, 有job又搵著用到佢先同外判公司斷job簽約, 冇咗生活保障又要成日自己搲job
人哋講緊大台以外冇曬出底薪畀配音員嘅電視台, 你喺到拗電視台有冇安排配音, 九唔搭八咁做乜鳩
唔通林峯上過viu又代表佢同viu有經理人合約, 出viu嘅底薪糧咩
迪士尼嘅動畫好多主角都係搵出名嘅演員配音, 搞明星效應, 喺美國英文配音嗰時已經係, 就算日本動畫電影都有機會搵明星配主角, 關鬼配音員待遇咩事
而且學你話齋, 本身有tv動畫嘅劇場版, 主角會搵返班專業配音, 因為大家聽慣咗, 但迪士尼嗰啲多數係原創動畫, 冇一個係明星攝入去搶人個位嘅
就算好似你講嘅叮噹、蠟筆小新, 到劇場版去會攝個新角色畀明星配音, 吸街客, marketing策略嚟, 唔通日本聲優又地底泥? 人哋係聲優叉隻腳去搶埋明星啲job tim啊
照你講到香港配音員咁廉價, 更加應該用配音員唔用明星配音喇, 個明星唔使畀錢請嘅? 成本唔係仲高咗嘅?
咪將啲嘢炒埋一碟講喇
同香港大環境一樣, 緊貼正苦步伐
出面配嗰班問題唔夠後期mixing問題大, 硬係唔貼畫面, 聲畫好分離咁
依家政策係成個配音組要摺喎, 同埋#1都寫咗佢到11月就完約, 仲早過德仔走
好似蕭徽勇之前都有期成日報幕, 一樣夠鐘就bye bye
其實大台配音底薪幾到?資歷淺同深差幾多
調返轉睇
有啲自由身入到去無線配音功力係好過自由身個陣
我所知柚子蜜同黃紫嫻都係聽得出進步好多
翟耀輝都有配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞