網上消息:Tvb粵語配音組,剩番最後6個月命。

314 回覆
456 Like 17 Dislike
天下一唔係有間配音公司咩? 有時有配音嘅片尾有見到
同viu係一樣外判 同一間嚟
好處係同一個演員, 有時轉咗台都聽到同一把聲, 投入好多
依家外面嘅配音好多以前都係大台, 好似黃榮璋、張裕東, 張裕東聽講做埋領班, 舊同事冇乜牙齒印、唔怕面懵搵下呢啲人都搭到路
唔知佢嗰套高要求學說邊到嚟, 但迪士尼不嬲主角都係搵明星配㗎喇, 喺美國播嗰時已經好多係咁㗎喎
其實大台依家走嘅人好多係以前做做下大台跳過出去做自由身之後再入返大台 都有啲大台做到有人識之後, 做咗自由身又冇再返大台
個行頭得咁窄, 要搵人搭路或者畀人搵都唔難, 人工就的確係問題

大台長工嘅好處係冇job做你都有底薪收, 但出到去自由身, 有job有錢冇job冇錢, 但係咪真係有咁多job畀大家分?
所以點解有啲做做下自由身又返咗去大台囉
e家gen字幕係咪已經可以AI自己直接整晒?平時用Teams開會,都可以實時出翻譯字幕
咁章魚本身都離開左tvb好多年 點都有啲人脈嘅
不過呢幾年離開嗰啲咩人都唔識 真係可以直接轉行
呢間天下一就算鳩數啦
人地個老闆話配音可以用AI
唔養配音組姐
佢應該諗住外判
有冇睇 有配音嫁 你聽條傻閪鳩噏
不嬲搵開明星 屌你又一個鳩噏 以前toy story 搵青雲
留意層主立場

盲撐支那官員
https://lih.kg/bGJQjOV

鳩問黃藍
https://lih.kg/bJdxJGV

鳩屈藍混淆視聽
https://lih.kg/bFwGJmV
MC、廣告 VO、網台呢類有無得諗?
佢假膠嚟 睇#237
VIU係冇自己既配音組
有配音只係因為外判左
外判咪即係都有俾錢
我冇話唔係不嬲 咪就係香港專業配音員係好廉價 仲要搵明星都唔會搵佢
你估叮噹蠟筆小新本身唔係配開嘅動畫出劇場版 有冇咁多機會上大螢幕
咁嘅風氣如果Keroro再出電影係會搵Mirror五條友入去配
搵明星 係因為明星效應 唔係唔尊重 根本錯晒概念 好似海賊王咁唔通個個角色都搵晒明星 得一兩個角色係
請個明星返黎逼佢有高水平表現?
Soul 香港配音我覺得好過原配添
但超人特攻隊2就....
日本聲優咁專業動畫電影咪又係會搵演員配
有配音員會做婚禮統籌+mc
睇性格同條件
樓上由頭到尾都只係講VIU冇配音組, 冇話VIU唔肯俾錢喎
你做乜鳩jek
條撚樣根本唔識嘢
外判咗 咪即係有囉 只係嗰阿頭唔同
其實日本動畫唔配仲好
日本聲優好j好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞