信用卡討論區(194) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
你以為條款係搵你笨,其實係對客戶有利
因為佢咁計即係實際上係簽$10,200先爆
即係本身基本外幣分變咗要登記先有,啲冇留意開嘅人就會miss咗啲額外分
手動用返 scsc
揸兜手動無回贈
係喎,我宜家先見到1%都cut埋 合埋眼碌EM
準備買超過一萬野,諗住開張新卡碌迎新,但而家個時間幾尷尬,好多卡個promo/ welcome offer都6月30到期 但又驚7月cut優惠
HSBC都on99,中cat.唔係4%+1%反而係得1%,摺埋佢啦
Thx
https://www.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/credit-cards/terms-and-conditions-for-red-credit-card-reward-scheme.pdf

網購4%優先計喎
如該簽賬可被定義為多於一種上述 3(a)至 3(d)的類別之合資格簽賬,則該簽賬按以下列合資格簽賬類別次序定義。
i) 「八達通自動增值」服務、增值八達通之簽賬、網上繳費及其他指定簽賬
ii) 網上簽賬
iii) 指定簽賬類別
iv) 其他本地及海外簽賬
想問一下如果網上send link支付 例如soepay link 咁waku計唔計網上簽帳?
依家開sccx係咪即批 想用嚟買機票
一樣冇
係中其他指定或者繳費得0.4%

其他網購正常4%,因為網購優先
無上水一日啫 連RED卡都半收皮
想CUT HSB ENJOY卡
想問係唔係經APPS鎖卡等90日之後就叫完成CUT卡
里先生係red 卡post覆網友,話佢聽講Everymile 海外2蚊1里 都會縮
準備8000下限10000上限
2蚊1里 已經係8000 下限
最多簽萬5
咁都要CUT?
mmpower其實買trip.com/agoda果啲計唔計
上網睇有人買機票中左cbf話唔計
無錢啊,話唔定Lounge都要好似隔離某卡咁要當月單一簽帳滿8500再憑單同卡先入得
可能成個promotion無左
或者變$3一里之類
EM $2一里第一季額外RC派左未?
佢仲有覆em 1%未聽到會改
可能cut到每季10000
學埋佢旗下恒生衰野,個window咁窄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞