信用卡討論區(194) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
search最紅大折日
你有冇睇張月結單
佢唔出搞到碌唔到卡
其實citi Rewards好唔好用
其實玩現金回贈抵定里數抵啲
點解難玩左
唔見有出
呢到啲人會叫你唔好玩里數
然後自己玩里數

利申:現金
唔一定,睇邊張

我Blue Cash一年簽唔夠3千都waive咗4-5年

Explorer 都可以waive到
心情唔好
借card loan? DBS 其實唔平
各大program里數其實都貶左值

首先,里數最抵換係J/F,Y位大部分情況唔抵換(除左正常情況唔會特價,例如香港去南美洲呢類就算Y都可以考慮換)
Asiamiles 23年10月改兌換表,呢次佢係日本同中長途J大幅加價、長途Y減左少少,但長途Y好多時現金買會抵
仲有BA無預警下貶值(所以CX算好俾面,早3個月通知)

其次,以前各公司可兌換機位都係照顧左自家program先,COVID後呢個情況更嚴重(例如疫情後CX F其他program係換唔到,得返asiamiles換到)
所以有時program A換B航空公司機票數字上其實更抵,但B公司根本唔放位俾A公司program換,其實係紙上談兵

一樣
Blue cash一年兩千waive到
Explorer一年三萬都waive到
Push
咁其實而家玩現金回贈係咪抵過里數? (小弟啱啱出嚟做嘢申請信用卡好多嘢都唔太識
假設我而家hbsc reward 有分 如果我要玩里數應該去邊度換?
Reward+ app
冇架嘢家姐唔係度冇人咁講
呢個無絕對,應該要問自己
1. 係咪一定要大時大節先放到假(例如老師,買機票係硬食附加費,暑假咁長係點都。有位換,換機票可以諗)
2. 係咪好經常去旅行

個人係雙修
你想坐j/f咪儲囉
無所謂坐y都ok咪現金
如果份工要硬食旺季附加價(aka老師)都可以考慮下換暑假Y
之前uo暑假任換真係抵屌
做sales 反而淡季先有假放🤣
但又唔係成日去旅行
今年10月準備去人生第一次
AM 做緊+10% promo係咪唔算抵
同係好奇問吓師兄而家用緊邊幾張卡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞