信用卡討論區(194) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
就係宜家咁都盈利貢獻最大,咪唔使特登搶囉
睇你買幾錢
想問一下如果網上send link支付 例如soepay link 咁waku計唔計網上簽帳?
Applepay增值八達通仲有冇回贈
一向得0.4%
想問一下師兄邊張增值八達通最抵?
Waku
Red
Cathy
waku 0.5 (但點解要quota 比佢)
red 0.4
cathy 回里數,無儲開 開張scsc 仲好
想問下係日本ATM用大貓信用卡戶口禁yen
計唔計外幣消費?
梗係唔計啦
Cathy手動增都有?
https://www.americanexpress.com/content/dam/amex/hk/ch/staticassets/pdf/cards/explorer-credit-card/MRTnC_CHI.pdf
https://www.americanexpress.com/content/dam/amex/hk/en/staticassets/pdf/cards/explorer-credit-card/MRTnC_ENG.pdf

頂第17條完全係語癌,睇到我以為條款有 bug,bug到所有外幣簽賬都唔計數
睇埋英文版先知原來係指AE的2%外幣手續費唔係合資格簽賬,即係手續費部分似乎只會計6蚊里

17. 以港元以外之貨幣簽賬會被收取外幣費用,而有關費用不會被計算至合資格交易總額。
17. A currency conversion fee applies when payment is charged in a currency other than Hong Kong Dollars and this fee does not count toward the Eligible Transaction.
大把cut法,例如設立簽帳下限先有1%
諗起 sim card
求救
唔係好明red 新tnc

不論簽賬之交易地點及貨幣種類為何,屬於「其他指定簽賬」(定義如下)之網上簽賬只會被計算為其他指定簽賬。

海外簽帳屬於其他指定簽帳
根據佢上面咁講 係咪即係海外網購嘅話
佢會當外幣簽帳1%回贈 而唔係計網上4%?

如果咁計 勁多嘢都唔使玩?
https://www.hsbc.com.hk/content/dam/hsbc/hk/tc/docs/credit-cards/terms-and-conditions-for-red-credit-card-reward-scheme.pdf

Φ 「其他指定簽賬」指不論簽賬之交易地點及貨幣種類為何,附有正式交易紀錄及符合以下其中一項類別會被計算為此類別之合資格簽賬,包括但不限於 i)以電子錢包內信用卡所作之任何簽賬、ii)保費簽賬、iii)證券買賣簽賬、iv)繳付租金/物業管理費簽賬及 v)廣告服務之簽賬。

你睇錯左D乜?
即係如果網上,只會計4%,唔會因為中多個cat而回多D
個表下面嗰句呀

*「網上簽賬」指於網上進行及附有正式交易紀錄,並將根據 MasterCard Asia/Pacific (Hong Kong) 
Limited 或個別商戶之收單銀行的商戶編號或交易類別釐定之合資格簽賬。不論簽賬之交易地點及貨幣種類
為何,屬於「其他指定簽賬」(定義如下)之網上簽賬只會被計算為其他指定簽賬。而屬於「網上繳費」
(定義如下)之網上簽賬只會被計算為網上繳費簽賬。
又無話透唔透明既,佢咁計的話咪即係可以多$200先打爆囉
但係中1%嗰D會計1%
*0.4%先啱
個「其他指定簽賬」唔係就係指緊 Φ 定義個部份咩

唔係新嘢應該無大改到
係,都係話繳費同其他指定嗰幾種就算中網上都只係有0.4%

同之前一樣
咁都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞