到底有幾多醫護做醫護唔係因為人工高而係真心想幫人

104 回覆
9 Like 143 Dislike

On9到暈
抽血係你呀公身體有問題 有檢查嘅需要
唔通啲職員無聊吉你呀公呀?
咁整到佢痛係啲職員惡意整?私家抽血就唔痛?
你呀公打人仲惡人先告狀
果然係乜屋企人就教到啲乜後代出嚟
理性啲啦 我係你我會覺得好shame
首先醫護嚴格上來講唔算服務性行業。

不過我都認同有時病人唔舒服,情緒差d係正常。又或者根本有d老人家已經有少少dementia自己都唔知自己做乜。

不過,通常呢d情況都心中有個底,我都處理過呢類病人,通常知佢會打人都避得開。咁你如果話癲到李小龍咁好打咁敏捷我就真係未遇過。

講真,我覺得除非一個人係痴孖根,否則應該唔會有人返工唔係為錢。但係為錢之餘亦可以對工作有返承擔。
只係個比例係幾多每個人唔同咁解。
郁來郁去,其實篤多幾針重奶野
住過公立醫院真係唔敢有下次
住喺中國香港包埋
樓主又想慳錢唔住私家
如果我俾人打,我一定告到打我個人坐監
真 唔滿意其喺可以簽紙走/投訴,無必要拎上連登打飛機 護士綁人都要醫生簽紙同意,有哂人證物證先可以綁,我都想睇樓主返返下工冇啦啦俾個陌生人濕一拳咩反應,如果樓主仲可以好聲好氣唔還手仲會安撫返對方咁我收口,otherwise唔怪得醫院綁人,老實講句,家屬一樣睇唔到暴力事件發生,又點可以推斷病人冇出現過暴力行為。
咁佢哋份人工唔係包揼嘅 呻下鬧下都正常合理

但呢個case就極端啲明知個阿伯都亂晒龍 還拖同塞口有咩意義 仲嫌阿伯唔夠癲咩
返工係為咗幫人
有幾on9先有呢種諗法
我100%為錢

理解病而情緒差 但唔接受拎呢個藉口對其他幫你既醫生護士出言不遜,甚至乎打人

你班老樣撚野唔係好興食鹽多過食米做口號咩 咁應該明點樣控制自己情緒 你哋每日交得百零蚊仲阿支阿左鬧人打人又盛我就實玩撚殘你
你問下政府高官,立法會議員,議員係真心為港工作定為錢先講啦
所有專業服務本身都係服務業嚟嘅
你唔係提供緊醫療服務唔通係賣緊藥咩
保險定社工?
可以唔綁嘅
叫你哋班孝子搵個留低睇住你阿公囉
Del ac
然後再開post 想搵人圍爐
有病可以打鳩人
原來醫護為人工,所以就值得俾你呀公打佢地?
會唔會涼薄得滯?
同理,有幾多做保險唔係因為人工而係真心想幫人
咁賣藥算唔算服務業?
服務的對象唔同姐
保險啦社工好少咁講 除左溝女果陣
其實要學識點做個"好病人", 當然住公立醫院點都唔會好舒服, 但夠乖夠合作的話人哋都好少會特登搞你

所以晨早同屋企長者講多啲公立醫院的情況, 話佢哋知唔俾落地就千萬唔好自己落, 如果唔係俾人綁住仲慘, 唔好亂咁按鐘仔, 姑娘派緊藥就唔好煩人

不過去到打人呢啲就唔洗教都知係死罪
去過老人病房就知一定會有老嘢係度24小時鳩叫,畀我都一定塞撚住佢把口
係呀 打撚死個護士令佢瞓隔離張床就得
成班醫畜根本心理變態
特別係連登係依個post上面見到嗰d
難聽d講句,班人渣仲衰過黑社會
似著自己有小小權就欺凌d病人家屬,仲上網圍爐攻擊負評d鬧佢地既人,話自己返工係為錢乜撚都做得出,基本做人道德都無
依班人渣,包括依個post上面嗰幾隻醫畜簡直畜牲黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞