到底有幾多醫護做醫護唔係因為人工高而係真心想幫人

104 回覆
9 Like 143 Dislike
最近屋企人入咗醫院,去探病後有感

呀公住院期間要抽血,因為護士整痛佢所以就發脾氣打護士(護士講嘅,我哋無見到佢點打),加上其他安全性問題而要挷住佢雙手。因為挷得緊又令佢唔舒服,繼而佢嘅情緒更加差,有時會鬧人、發脾氣,不過佢並唔係針對護士,因為就算係屋企人佢都會照鬧。屋企人見佢唔舒服,叫護士唔好挷得咁緊,同埋希望佢哋體諒呀公唔舒服先咁樣,結果應該係被呀公打嘅男護士就用唔太好嘅語氣話:「我被佢打我都唔舒服呀。」屋企人已經向佢道咗歉,但之後請佢哋幫手移一移呀公時,佢亦無理會佢隻手被挷住,勁大力咁扯佢起身,然後就好瀟灑咁走咗,就算呀公不停話好痛都無理到。

首先我希望為被我呀公打過嘅人道歉,佢打人係唔啱,但係我想講佢唔舒服亦都唔係佢想,佢係病咗、你哋整痛佢先會咁

當自己屋企人唔舒服,唯一可以做嘅就係帶佢睇醫生,將佢嘅病情交俾醫生、護士處理,但係原來醫生、護士都唔值得你信賴。當家屬探病時睇住都咁「真性情」,當家屬離開後又會點樣?當病人係任你魚肉嘅公仔?定係機械人?

知道香港做醫護係唔容易,人手不足,要處理嘅病人、應對嘅病人家屬多不勝數,自然會好大壓力、有情緒。但係將心比心,當大家將自己屋企人交俾你哋時,唔係話你哋要照顧到佢哋無微不至,但至少可以當佢哋係人,係有感覺、會痛嘅生命?如果你哋屋企人住院,你哋都會希望佢哋咁樣被對待咩?

唔係話你哋人工高包咗要俾人打,但如果當你真係企喺病人角度時,多少會思考/嘗試理解病人做出某啲行為背後嘅原因,至少唔會好似小朋友咁因為佢做咗啲令你唔鍾意嘅嘢而去「報仇」。

或者係樓主太天真,覺得啲人從事服務性行業係真心想幫人,結果好似都唔係樓主係廢J,唔咁當面爆人哋,只可以喺度呻吓,如果too long do not read嘅話我講聲sorry

以下開放討論
原post del咗?
del咗account
因為打人而綁住都唔得
俾啲醫畜追擊到del AC
仲衰過國安
之前仲口口聲聲話醫護企埋香港人一線
而家望返之前嘅自己覺得好撚好笑
100%為人工
返工為幫人識一個工種嘅人會 但唔係護士囉
返工份糧唔包比人打,如果有人打我一定報警拉佢,冇得傾
好老實,又有幾多人返工唔係為左錢
笑死諗住圍爐,點知比人圍插
綁嘅話,只有綁同唔綁,綁得鬆同無綁無分別

如果你屋企人打到其他病人,甚至打到其他維生嘅機器,你會點諗?
幫客做退休規劃?不過見唔少有護士牌嘅囡囡做保險
笑撚死
比人屌到del account
有一部分係真心

而個一部分又有好大部分已經俾啲工作磨蝕哂

而冇俾工作磨蝕,又有一部分俾病人磨蝕

最後個啲淨底既,就係啲又有同理心照顧病人,但係心理質素又高,唔會容易被情緒影響既人,根本矛盾心理,可以有幾多個人做到

對你黎講,佢係少數照顧你呀公既護士

對佢黎講你,你呀公係佢照顧過/又望住啲人過死既幾千幾百個人,中既一個

已經唔係「護士」自己可以解決到既問題

有時偷聽到護士傾計,笑啲病人,甚至死人,都好心up
醫畜就真
cls
連衛兵
喺連登鬧醫畜
邊忽人工高
有雞
打人都唔撚比人綁 下次拎把刀出黎插兩下先挷啦好嘛
其實冇沖突
人工高又幫到人,何樂而不為?
好多年前我係醫院做嘢
見到有個阿伯 (疑似腦退化) 過床嗰陣 (解咗安全衣/鬆綁手) 打咗個男姑娘一鎚
跟著個男姑娘還拖 並隨手擸咗對襪 塞落阿伯個口度 講咗句粗口鬧個阿伯

嗰陣呆咗下 雖然畀人揼咗下 但駛唔駛咁激呀
唔知個男姑娘而家退咗休未
係咪會仲嚴重過犯 郭安
醫畜生黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞