金管局救樓花業主 合約價做最高7成按揭

215 回覆
13 Like 46 Dislike
第二份工個老細都有可能有上述情況
然後請你繼續搵第三份工

另外身家縮水的話,做各樣嘢都會保守咗
唔摺間公司都好,一定唔會想擴張
咁長期黎講對經濟都係無好處
所以咪收緊優惠,調高息率封頂上限,或者唔做某啲物業去回應
你都幾搞笑
10間公司每間縮一個位
10個被炒員工突然要出黎搵工
邊到有位請返佢地?搵隔離街拍硬檔開10個位?
你咁講唔通失業率上升係因為啲人唔搵工?

我都唔想同你講到太遠
你淨係睇政府依家乜野手段都想出黎救市
因為樓跌衍生出黎既問題會好多
唔係淨係數字遊戲
點解當年孖展要斬我倉?

大行就睬你都傻
細行可能都仲有d會接嚟做
指引
躝喇hsbc,渣打呢D搞事bank唔好用上海香港招搖撞騙
dllm,上市公司社你老闆責任,你想D資本家有社會責任?
dllm 一d風險都唔想食,計撚晒縮數 收晒遮 ,做生意包你贏?
依家政府要你一齊洗濕埋個頭谷返熱個樓市 , 夠薑咪唔好聽金管局支笛囉
樓上班躝癱咁都賴症腐?班banker係跟美帝加息㗎,你敢屌聯儲局?
你買村屋?講到D樓唔駛管理費差餉
哇,咁玩法,50%回傭會玩得更盡
反正銀行一定要盡借
放棄樓花佢啦
好多樓好AA發哂脾氣屌銀行
唔係話香港人大把錢嫁咩
而家又話香港人無錢

到嫁 樓市跌就講香港人大把錢會托到個市唔駛賤賣
而家又話有樓既無錢
又唔啱連燈仔心意
咪話大把錢都唔敢使囉,唔係無錢,經濟唔好唔知資產仲要縮水幾多,又幾時先賺得番,正常人都想留多個錢先
唔賣地係因為太多價都唔岩政府心水
而家咪撒辣比地產套現
下一步就會賣返地啦
不過地產商出幾錢就唔知喇
香港有無試過出現爛尾樓?近呢幾十年印象中無見過
高息+一手樓出唔到貨+經濟不穩緊係唔要地啦
地產商點都唔會放棄起樓呢盤生意

而家狂出一手樓平賣加撒辣咪套現返
到時再賣地一定會有人要
但個價口上唔上得返以前咁高就

2020 到而家樓價大趺25%

說好的好多人失業呢
中產果班唔擔心樓價跌
佢地大把錢 唔駛你擔心
金管局揼銀行心口要借姐
冇話要咩息口喎
政府就係怕你唔借 搞到啲樓花彎埋 , 你借得既調高些少息口 買家供得起佢咪上會lo 冇問題架
我本身一筆錢淨夠比首期 跌完接近可以比全數 又可以按少d 點諗都係佢跌完先買 好過買完個價橫行還息都還息死你 講到大部分失業 無買樓同買左樓一樣機率中招 買左樓失業比銀行call比重慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞