金管局救樓花業主 合約價做最高7成按揭

215 回覆
13 Like 46 Dislike
唔起北部都會區邊個養啲工人同建築公司 到時另一個party又嘈
連登仔唔係咁諗窩,起碼要跌多30%,到時個個買得起,住房不炒
完全無諗過到時大部份人會失業
可惜香港本身樓跌股跌 唔係單純因為加息呢個原因, 你唔俾佢一口氣跌個痛快, 依家咁樣陰啲陰啲咁救下、 仲衰, 只係將痛苦延長
係至少跌20年
03年最高都係7% 又冇咁嚴重既
樓價跌,點解要失業?
港股都成日跌,唔通又一大班人失業??
起就起硬,只係政府都想谷番起地價先賣
non risk free咪加息。
以前5按,對上有按保包底,銀行當risk free咁做,就做到個rate同hibor一樣。
而加risk增加,新做按息咪要再加。
發展商地都唔要
政府至少要課成千億先可以買哂北都d私家地
高層最多貨
唔通真係推冧個市等窮人有得住咩
房炒不住先係真
愈出得多愈跌得多
細行早排咪咁樣「救」左飛揚一期好多人
真正有消費能力個班係中產,樓跌,佢地財政壓力大左,要減少消費,各行各業都受影響,做唔掂咪執囉,你話炒唔炒人?唔通等連登班公屋仔出嚟消費救市咩,一地食一餐都頂你食十餐啦
落雨收遮
點會硬食,抵押品不足,年尾盤數點做
公務員定律:post out左隻獲就唔係自己
元朗而家已經起緊簡約公屋 遲啲陸續有其他位會起 例如啟德
停公居屋諗下好 定又想水人而家買樓遲啲一定升呀
連登仔跌幾多都買唔起
以我理解應該係之前買長期樓花果班,唔用按保最盡只可借六成,佢地層樓估價跌咗,依家借多10%俾佢地等佢地唔洗抬咁多錢?金管局無理由會干預銀行自己估價㗎
您要明 上面好多無腦
正常都係跟銀行估價
樓主個標題話合約價有冇source?
內文邊到有講合約價,唔通你買樓個陣1000萬,層樓跌到700萬,佢又借700萬比你咩
你當政府傻嘅咩,樓我照起,起喺啲冇人會想要嘅地方咪得囉
咁銀行承擔更高風險,ask for 高啲既息都好正常
如果合約價有四成回贈,做七成按揭,買樓係咪免首期兼有錢落袋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞