金管局救樓花業主 合約價做最高7成按揭

215 回覆
13 Like 46 Dislike
自住樓十幾年前買落, 幾年前換埋樓, 住過世架喇
利好消息
即係拉長個還款期再加息?
其實公屋租金貼地番d市價7折已經好好,幫到政府減少財赤又幫到樓市正常發展
最尾個幾句不能同意更多,所以我先話四大產業之處有三條係人哋有心整冧你,但係地產呢條係自己搞死自己
等蟻民幫發展商接哂貨之後由樓市淋到仆街
係 我係無樓
但我無講過話唔理層樓價值
我只係話層樓價值下降唔會導致失業率上升
真正導致失業率上升原因係因為市道差,外資走, 再導致樓價跌
已經減緊

睇下地政賣地紀錄
6成以上要按保,想問要跌幾多銀行先至蝕
03年 大陸仲未搶到香港資源
以加4大産業都比人食埋 邊有得翻生
負資產效應,經濟嘅野環環相扣,你銀包少咗錢自然就會洗少啲
外國地大加租金管制 引啲人用錢轉做消費力 呢個係方法
香港一直中國歐美兩邊擺搵食

自己收緊自由空間變大灣區城市, 點解賴人哋有心整死你
做咗都冇用 以加新落黎既都要要公屋
對住屋有需求既又唔見哂
叫人衝自己鬆
一個地方有錢賺人哋咪嚟囉,你估班愛滋真係怕美國制裁咩有錢賺唔賺,事實係因為一九年之後好多中產走咗本地個消費力係降咗級,股跌樓跌,個個身家都縮水咁邊個使錢?冇人使錢人哋賺唔到錢咪走囉,個市度先變得咁差,佢哋執嘅話唔會炒人?所以你以為樓即係本地資產跌唔會影響失業率?
銀行會將風險計埋落利率個到
變相成個香港樓市業主救個班玩建期嘅人
當初肯即供根本無事
屌你老虎
啲錢係邊到黎架?
點解要救?
政府正究西
仲話尊重市場經濟學
我話你知咩叫尊重市場

停晒所有資助房屋 將手上公屋賣比管理公司
更加唔應該救果班估價不足上唔到會既人
更加唔應該用MA比壓力銀行去救呢班人
破產咪破產 點解要救?
而家失業幾差,成日跟風
而家受影響最大得金融業,其他各行業都因為移民都仲係工多過人。金融業收皮係好大影響,不過係會濟後,而家仲未有大影響。

最大問題係加息,同香港前景差令人唔敢買樓,再導致消費下降。
事實就係兩大國開火,你呢隻敵對方識生金蛋嘅雞有咩理由唔斬咗先?即使你仍然係以前自由自在嘅香港人人哋一樣會對付你,唔好咁天真啦
尋日先推幾萬個簡公出嚟推冧個樓市, 點會肯停
我覺得你最後果句係循環 唔係因果
你逐個逐個用家睇既話,假設銀行唔call loan下
的確層樓跌可以話對個用家唔係好大問題
但係依家做緊老闆果堆人係有好多層樓
果堆老闆手上物業貶值,佢咪要慳皮
咁咪有機會要炒人>市道差>啲人份工保唔住,又冇人買樓

至於外資走係大家都知既主因
但係唔可以白紙黑字寫出黎
以前又唔係未開過拖, 商家佬好現實, 做到生意搵錢就得

政府層面互咬咪諗其他途徑出入口, 大陸貨經香港出, 美國貨靠香港轉運上去, 資金一樣經香港調出調入

人權倒退BAN埋仲邊有得玩
而家係7成以上先按保
以油塘個盤為例 而家出30隻佣
要銀行按合約價提供7成按揭
如果計埋出貨手續費(律師、AA等等),誇張啲咁講,即係銀行批出貸款果日,即日變咗負資產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞