金管局救樓花業主 合約價做最高7成按揭

215 回覆
13 Like 46 Dislike
金管局今日向銀行發出指引,就2024年2月28日公布的物業按揭貸款逆周期宏觀審慎監管措施(措施)及其他相關監管要求作技術調整。

措施的涵蓋範圍將擴大至2024年2月28日前已簽訂的臨時買賣合約並且在2024年2月28日或以後預計完成的自用樓花住宅物業的按揭申請,令有需要的合資格用家能夠敘造最高七成的按揭貸款。此項調整即日生效。

因應住宅市場的走勢,部分在過去數年購入樓花住宅物業並選擇建築期付款的用家,在申請按揭貸款時,可能遇到估價低於成交價的情況,因而面臨需要額外籌措首期資金的困難。金管局認為在銀行物業按揭貸款業務風險得到妥善管理的前提下,有空間微調2024年2月28日公布的措施,以協助這些有實際困難的用家,敘造較高成數的按揭貸款。

是次微調着眼於具真正置業需要的用家。金管局再次提醒市民,置業是一項長期承擔,在作出置業決定時,應該小心評估風險,量力而為。

金管局亦藉此微調其他相關的監管要求:(1) 簡化以資產水平計算借款能力的方法;及 (2) 在計算借款人的「供款與入息比率」時,投資物業的租金收入的扣減率由至少三成回復至至少兩成的參考水平。
又話房住不炒
正pk
銀行表示:我屌你老母!你要我硬食?
而家樓價跌左25%

如果用現價計, 即刻借足100% 樓價?

btw, 佢無提個rate, 銀行會出個咩rate 俾你? 今日中銀先話要玩P+
銀行等陣咪將成本轉落新客度囉
保交樓
又要銀行硬食, 先唔好講回佣,呢兩年樓價整體都跌左2成鬆啲, 估價有調整係正常不過
係, 如果計埋回佣, 咪分分鐘借突
口號嚟 ,發覺個口號行行下衰到就摺得 ,要炒房救經濟,總要面對返現實 。
唔好食lo 收遮收得你咁過癮
其實佢講話做最高7成,銀行都可以話做唔到,然後跟自己估價做7成
諗起飛揚一期
二期跌10-20%
唔怪之得銀行股跌啦
佢出得指引 銀行只能照跟, 不過息口咪提高囉, 呢啲懶係救市, 只係將個痛苦延長到加大

同林鄭plan 一樣, 將個問題愈滾愈大
無啦,政府無得揀,樓市下跌造成的負財富效應對經濟影響太大,亦令政府失去賣地收入,可以預計減供應同孫九招2.0係遲早既事
即係打哂開口牌
但實際係點 銀行批唔批 按個別情況
連仔唔會信,已經半年無賣地,再頂唔順就loop 停公居屋
位先生好面善。
不過佢講得好啱,銀行一定有社會責任,樓價跌梗係要分享承擔風險㗎啦。
而家出都機會救到,再遲d就好難拉番上去,信心無左好難救
沉日先講左有幾萬個簡約
銀行以前有份谷個泡沫
谷完邊有得扮無辜咁著數
中銀咪打第一槍 係肯借俾你 但開p+1 食唔食
同發展商啲二按既, 可以借到9成, 但玩貴息, 根本唔會頂得順
依家等減息 減左仲無起色就出返孫九招,依家無一個地方頂到樓市下行帶黎既經濟影響,股跌樓跌令啲人更加唔會出黎消費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞