泰國推出「5年期」超長 Digital Nomad 簽證!費用約 $2100元!

120 回覆
62 Like 6 Dislike
呃到另一個人過黎番工頂你個位咪有得走
香港點解唔推nomad 簽證?
過多十年八年就冇咁enjoyable,佢哋啲嘢貴得快過香港,快啲搵方法唔使黐住香港搵錢先最好
有得嘆嘆咗先
住又細食又貴
邊鬼個黎nomad
好多鬼佬鍾意嚟,cyberpunk
黎返工同玩又唔同做nomad
返工果班人工高焗住姐
一放假就走
nomad visa本意就係因為自己國家生活成本相對低所以吸班可以班無國界工作嘅人, 世上生活成本相對比香港高嘅國家似乎唔太多
無法, 我唔係後生又唔未至於老, 連根拔起重頭來過機會成本好高, 直接退休又唔太夠棺材本, 惟有捱多十年八載
可以飛得去外國WFH多數都係IT9
香港生活成本對佢地來講都係可以接受範圍
你咁計喺香港餐餐兩餸飯
想轉下口味就買蒸飯或者街市燒味飯
間中食下屋村麵包鋪加即食麵
都差唔多姐
一言驚醒洛克人
個簽證仲可以申請咩?
1. 政府未confirm
2. 據現時資料,5年內只可以留連續180日,另加續期一次最高180日
3. 留多過180日係要交稅,所以等細節好啲
淨係放定期,一個月幾萬銀都夠使啦
泰國想吸引人長居就唔好搞收外國人稅
高薪人仕點會想俾泰國抽水
正一捉蟲入屎忽

叫佢地隊多幾round 啤酒,包多兩條女都係返到啦
所以我有啲好奇,佢究竟180日係一年只可以留喺度180日定係真係可以出一出去再返入嚟。
因為有啲國家真係限咗你每年只可以留幾耐。
今日先係泰國返黎
Food court 海南雞飯75b 船麵就80b
正解
我都係返黎無幾耐,唔係船麵,係最普遍得兩三粒丸果隻麵。

食又真係幾平
D condo 對比香港D狗屋一D都唔算細 3 4 千就有3 4 百尺 一條友住已經好夠 之前WFH 去過泰國住過一排 諗番都好正
我都係聽老母講先知,原來佢地d老人家係成日傾點走資同隱瞞資產

攞左mpf之後手上有一大舊錢就攞唔到政府d福利,所以要大裝修間屋,整幾萬張單就寫大佢,扮舊錢洗左,其實就放仔女戶口或者收埋係屋企。之後就話無錢,每月問政府攞幾千蚊洗
曼谷暫時見過係街食最平係佢(唔計果d1啖船麵)我走埋去朱拉隆功大學個food court睇都貴過佢。

我仲會係街邊買40b到50b既街邊檔飯返酒店當宵夜
J都切埋你
請教下,點租間屋返黎?直係去間condo問保安?

應該無400掛實用面積應該300左右,但間隔好實用,岩岩租左間condo改建既酒店,細細地好撚好住,樓下有自助洗衣機,唔鐘意就自己洗完係個露台仔到曬半日就乾5分鐘內可以有7仔,大超市,bts站老麥等等
其實2024年仲多唔多完全wfh 工? 好多大公司一星期都要番2,3日office
定係接job做freelance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞