泰國推出「5年期」超長 Digital Nomad 簽證!費用約 $2100元!

120 回覆
62 Like 6 Dislike
為促進泰國當地旅遊業,泰國政府宣布推出專為數碼遊牧(Digital Nomad)以及遙距工作者的泰國目的地簽證。有效期從目前的60天,大幅延長至五年,每次逗留期限為180天。申請金額為10,000泰銖(約2,116港元),申請人必須年滿20歲,並且證明在泰國期間,有不少於50萬泰銖存款(約10.5萬港元)。

對比其他亞洲國家為數碼遊牧以及遙距工作者推出的簽證,日本的數碼遊牧簽證要求申請人年收入需達63,000美元(約49萬港元),而馬來西亞則要求年收入需達24,000美元(約18萬港元),泰國的簽證明顯更具吸引力。另外,該簽證的另一個好處是允許申請人攜帶其合法配偶以及20歲以下的子女。

另外,泰國政府發言人柴伊表示,從6月起,泰國將允許來自93個國家的遊客在泰國逗留60天,高於目前的57個國家,同時將讓更多國家的遊客獲得落地簽證的資格。

他補充說,外國學生畢業後將被允許在泰國多逗留一年,而尋求在泰國退休的外國人的保險要求也將放寬。

截至5月26日,今年到訪泰國的遊客人次為1430萬。泰國希望今年全年能接待4000萬入境遊客,並實現3.5萬億泰銖(約7470億港元)的收入。
香港賺錢泰國洗,個個都變中產
泰國退休好似都幾好
唔係份份工都可以work from home
如果唔係賺港幣洗泰銖,其實好好洗,又唔使住香港啲劏房
其實都好多外國人退休之後去泰國生活。
過去炒美股
兩禮拜前出咗啦
可以半年泰國半年日本
其實得
1條友既話每月賺到1萬港幣係曼谷已經好好洗,3到4千租間細condo,食3000蚊,水電上網雜費1000蚊,仲有2000幾蚊買下野同搵下女
食3000,一日3餐每餐要食150 baht喎
冇收入限制?
淨係得存款?
住超過180日要交稅
即係半移民咁玩法?
係咪唔洗收入證明先?
呢張visa未月結單證明存款就ok
elite visa就唔需要證明
即係半移居簽證
好正喎
睇你點生活
如果住得太近nana

好快玩完
老老實實如果泰國住179日,大陸住179日,香港住兩個禮拜,係咪全球免稅?
有時食好d,有時食差d喇

曼谷見過最平就t21 food court 27b麵,平時食個飯100b內有選擇。食好少少咪去返遊客食開果d囉。

當然要享受有要求就無上限既。
泰國一向大把呢d野,原則上係無得移民,但就有好多好易批既簽證

你有錢就精英visa,唔怕讀書就報泰文玩學生簽證
咁你點都預時間俾日本既
而家免簽60日,續簽唔知係咪都係60日呢?
1900 baht續簽,total玩三個月都抵
等我攞左BC都過秦國住下
老泰真係好等錢洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞