陳奕迅,鄭中基,古巨基,許志安,蘇永康,唱功排名?

389 回覆
3 Like 21 Dislike
古 90年代都一定紅過 蘇鄭
我覺得係其中一環囉

就算俾薑唄玩聲玩到陳咁 都一樣係難聽
其實一個歌手不一定每個音域都要最勁,只要係自己擅長既音域裡面深耕唱好就可以啦。低音又有邊個唱得過暴龍哥?
鄭中基一出道就紅到叫歌神接班人
唔只香港hit
喺台灣賣碟銷量去到前十
係醉酒單野先dup
蘇90年代國語歌有男人不該讓女人流淚台灣大紅
又拍大台劇加唱埋主題曲入哂屋
愈吻愈傷心四台冠軍歌

古巨基一出道友共情,歡樂今宵,第二最愛hit咗一排
之後好快就沉咗,上大陸拍戲再回流
講紅一定係金牌嗰期必殺技,愛與誠,愛得太遲
嗰幾年一堆hit 歌,真真正正上一線歌手
俏郎君係Eason教佢點唱
軒公請教eason 點唱得直接啲啫
你估真係執唱功咩
虛心交流吓禮貌上俾返credit 佢
俾人講到拜師學藝咁
蘇永康當紅年代 個個女歌手都有幾首同佢合唱
我唔識唱歌唔識咩技巧 純粹覺得佢唱歌好好聽
好過古
反而鄭 前排隻sacd仲keep到 喜出望外
如果全盛時期,其實五個都差唔多
https://youtu.be/tQu-ck_rvyY?si=sDQcSRYrA7I2Rk3f

呢個係原版
貼近軒公以往唱法,soft 啲,多轉音
如果你要加梁餅,咁咪要同時加埋陳曉東,張智霖同陳小春
呢三個第二個層次喎
古天樂 > 所有

super
睇嚟許志安嚴重被低估
明明live好撚堅
因為班友成日睇埋d咩kol去分析唱功,個個走火入魔,都唔係聽歌

好似人地講過就係勁,無人講就一般,老實講果班kol自己唱都好難聽
其實張敬軒發聲好多壞習慣
https://www.youtube.com/watch?v=V6I6H8ovVrI
好鐘意佢唱既怎麼捨得你
唱功老實講係唔夠張學友黎
但真係覺得好好聽
標題5個人嚟講許志安把聲比較暗同唔入咪
了解唔多聽得少嘅話佢嘅聲底個人覺得唔吸引
呂方屬於再早期既前輩,所以就無擺入去比較喇
求你講清楚好經典
老鼠安有咩可能係古巨基後面
當正calvin神咁拜,仲要大大聲同人講
李克勤太過中意撚聲
唱功其實佢會好過鄭,但聽得多李克勤把聲會覺得厭
仲有隊big 4
其實無梁漢文可能會好似
梁漢文真係唱咁多年都半紅不黑
癲撚到呢個Version昨遲人
梁柄有紅過架

佢唱 滾 同7友果排紅到乜咁,但維持唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞