陳奕迅,鄭中基,古巨基,許志安,蘇永康,唱功排名?

389 回覆
3 Like 21 Dislike
好聽唔代表唱功勁
陳古許鄭蘇
可以挑戰四大天皇既程度
岩,鄭中基係比人吹大好多
高音可以練,低音睇硬件
古94出道拎4台新人金
之後除左96年每年都有年度十大金曲獎,
97 拎903男銀, 咁唔算敗走呀下...
00年之後係公司續約問題冇宣傳出左碟都冇人知(跳飛機)同走左去大陸.
咁有人覺得佢有實力d點會係冇理由?
但果期的確似係紅歌唔紅人多d
佢啲歌悶到爆
佢好多情歌都係國語,唔係粵語,可能係咁所以你無聽姐
係兩公婆都咁勁,世界樂壇都好少兩夫妻唱歌都咁犀利

呢個歌可以話係許志安經典中最經典,也是許最好聽既歌。唔講可能無幾多人會知居然係鄭秀文和音架

https://youtu.be/hcoVvZypKKw?si=dBQ_TMzOBgvgnHcW
林子祥葉蒨文仲癲
宋禮喺隔籬都搞唔掂
宋禮
其實鄭中基係把聲靚
但唱功其實唔算有
佢係已經master曬啲skill 唔洗賣弄
如果依家對比送禮,許志安同黎明
黎明唱功明顯勁過佢同期既送禮同亞軍許志安
拎晒 古 蘇 許 呢D 古物
做乜唔拎學友?
佢地係90至00年代
陳係00至20年代
唔同級
張係同同期王傑,周華健去比
Eason世一

Eason 在2009年發表的H3M大碟是可能為了紀念六四20週年的創作, 每首歌也可能暗喻了六四事件....

01. Allegro, Opus 3.3 a.m.
(講述解放軍係6月4日零晨三點半清場)

02. 還有什麼可以送給你
(講述丁子霖母親對兒子的思念)

03. 於心有愧
(講述一個解放軍違背良心的一生自責)

04. 今天只做一件事
(講述每個中國人每天也要在每年六四記得悼念)

05. 一個旅人
(講述流亡外海學運領袖離開父母到國外的心情)

06. 七百年後
(文明能壓碎...呢隻唔洗多講, 高登另有題目講呢隻歌, 可能六四要700年後先平反到?)

07. Life Goes On
(講述六四餘生者呢20年的國內生活, 雖然有條刺, 但為了糊口, 日後都要照常生活的)

08. 太陽照常升起
(講述六四後的天安門, 每朝早的國旗也同太陽一同升起, 好像乜事都冇發生過)

09. 不來也不去
(講述人生在世, 往事如煙, 一齊搞六四的學生因一件事而聚在一起, 也因同一件事分開)

10. 沙龍
(講述時間雖然會過去, 但用相片可以把六四的真相留住.........特意歌頌當年的記者)
蘇同許出道早,但係演唱生涯超長,橫跨幾個世代

佢地最早係同草蜢,杜德偉個個period

然後佢地個師弟梁漢文出道

然後去到陳慧琳和鄭中基個個年代佢地兩個仲繼續唱

然後Eason,基仔出道又繼續唱,個陣蘇越吻越傷心後已經開始走下坡。但許係Eason同基仔當紅個陣仲有好多好歌又攞獎,許仍然係好當打

所以佢兩個生命週期長,所以可以同後輩一齊攞黎比較

張我感覺係另一個層次啦。。。所以唔比較喇。。
係 高到唔識降Key咁 當時我覺得佢係唔識唱歌
佢其實係講緊家傳戶曉個首《其實你心裡有沒有我》,個首Sammi高Key,唱過K係人都知
古巨基演唱會好鬼悶
我以為係火熱動感lalala
Why not both
合理
可惜,王杰佢唔會睇得上任何人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞