陳奕迅,鄭中基,古巨基,許志安,蘇永康,唱功排名?

389 回覆
3 Like 21 Dislike
Jj屌打wo
男兒當自強 真的漢子
高音得嚟仲要係男子漢的聲 好癲
本身條件好撚好,聲帶又薄又短,啱曬上高音,先天嘅嘢唔好強求。你學佢咁樣一定收皮,唱法就係用大量氣息沖聲帶,加強聲帶閉合,許志安陳百強好似都係咁樣,不過阿lam係成熟版。佢聲帶型號好細,仲要識得縮小發聲點,上高音嘅氣息消耗咪細,本身仲要係氣袋,搭氣做得好,所以上面兩個嗰啲出唔到力,仲有氣虛嘅情況,阿lam都唔會有。佢甲杓肌肌力全港第一,控制真聲含量嘅能力非常強,加上佢唱法特別,所以啲聲聽落特別真。
佢啲聲聽落厚,係因為佢本身腔體大,加上低喉位唱法,低頻泛音好多,啲聲經過上頷竇修飾之後變得更加明亮,具有穿透力。
究竟你哋讓唔識㗎 成日話鄭中基好勁好勁 佢真係好撚普通K房水平
其他4個live穩定好多
誠實豆沙包
同意佢個key好多人都唱到

但唱到佢個Key唔等於唱到佢既神髓窩
一代田園歌手代表區瑞強,系電台比人話靚聲個窩
係,內地歌手周深都可以唱高,不過係女人聲。好難好似阿Lam咁又高又man
黎明明顯唱功勁過填海華好多

佢唱歌係好聽
但唔覺佢有咩唱功可言,可以去到同陳奕迅比,陳奕迅嘅歌嘅難度完全係另一個層次
反而發覺好多人underrate古巨基,側田呢類歌手
連登仔:依家啲人邊識唱歌,四大天王都吊打佢哋
mirror嗰啲係真係唔識
古巨基絕對香港前十啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞