陳奕迅,鄭中基,古巨基,許志安,蘇永康,唱功排名?

389 回覆
3 Like 21 Dislike
佢真係廢老嚟
但我印象中佢後生live係好撚勁
我記得佢話學倫伯咁唱定叫,之後完咗演唱會發覺奶嘢。
佢五字頭果時仲係好撚唱得,當然,近哩十年差咗好多,但七十幾歲你仲想佢點
2001飛一般演唱會飛馬 Elaine 一千種記憶
一千種記憶
又系校長另一首癲歌
黎明無論以前依家,點可能唱得好過劉華

劉華被香港人同大陸人黑左佢咁多年話佢唔識唱歌,其實佢既氣息音准好過唔少歌手

劉華才是低估左既天王啊

https://youtu.be/KB-YMcf2RBg?si=x_IpMBslsEO87_k5

唔輸原版
類似譚伯嗰隻
你的淺笑
流浪花
正撚到..
李最有感情一次真係唱愛不釋手 2002live
《每段路》,我老豆當年黑膠碟屋企無限loop

https://youtu.be/wxVTfX3B0NA?si=aFMF4uV9ixg7NFoh
譚伯絕對算厚底,佢初出道時技術未夠,不斷卸力,先聽落尖,94年嗰期,佢做強對抗嗰時你先聽得出佢係厚底,相反,林子祥先係尖底
譚伯愛的根源到知心當玩偶個陣係用一種唱法

愛念到開始到情人個陣第二種唱法

夢幻的笑容後又好像改了一些
係,最後嗰隻唱法先最啱佢,但係嗰陣時佢已經老,唱多幾年就開始走下坡
每次睇呢啲post
古巨基一定俾人underrated 佢最勁嘅真假音轉換係eason甚至學友都去唔到嘅level
鄭中基就勁overrated 俾盡叫聲底好 唱功佢撚
邊到勁 唔係撚下聲就好唱勁架大佬
純講唱功側田比佢更值得拎出黎比較啦
個個淨係識講鄭中基俾人話學友接班
咁大把新美斯 係咪個個球技都好高呀
披着羊皮的狼
以前仲未流行聲學果時,啲歌手好大可能都係靠自己盲摸摸去唱。有啲紅啲嘅就唱片公司/經理人公司叫你跟導師去學唱歌,但哩啲導師係咪有好紮實嘅聲學知識呢?點解咁講,因為以前成日話吸氣去丹田要擘大口唱歌,依家基本都係叫腹式呼吸,聲帶閂合。

到啲歌手紅咗,唱歌拍戲宣傳都忙到死,都冇乜時間精神去深入鑽研唱歌。
l
根本上一代歌手,係得羅文同埋呂方係有比較規範嘅技術體系,其他都係自己摸索
歐瑞強,李克勤,葉振堂,甄妮,葉麗儀
葉麗儀少聽
甄妮漏咗
區瑞強同李克勤其實都冇乜,李克勤只係氣息同埋基本功比較好,識得卸力同壓縮發聲點,高階啲嘅技術基本上冇,況且佢中間都轉咗幾次唱法
葉振棠就反而識少少調整咽管口,中低音質量都幾好,不過嗰時唔興高音,所以佢高音都係冇乜表現,唔算係乜嘢體系
咁阿Lam點解可以去到個d Key既,放眼全球黃種人地區,包括大陸台灣日本韓國,都幾乎唔邊個邊個唱到佢個Key。從聲樂發聲原理既角度,佢係點做到架。一般人想練可以練到佢八成功力嗎
識聲樂原理同唱唔唱到某啲高音未必有直接關係,有啲人天生已經有更好嘅條件。冇學過聲樂亦唔等於唱歌唔好聽,甚至盲摸摸用到正規唱歌技巧自己都唔知。

即係有啲人邏輯好好,唔一定要睇過有關邏輯學嘅書或上過邏輯學嘅堂。最多佢係up唔出啲邏輯學terms
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞