iPhone想轉摺Mon 手機,其實摺mon 好用嗎?

130 回覆
12 Like 42 Dislike
等apple出就唔洗諗咁多
應該兩年內有
唔好用 比例奇怪 正正經經買返部8吋平板會好好多
睇書係一行無咁多字先好睇
所以睇字係普通手機比較好

睇片方面由於摺mon比例奇怪
睇16:9片上下已經唔係黑邊咁簡單
睇21:9 直頭同普通手機一樣大

打機同睇漫畫係有用嘅
但用途太窄 一部2千蚊8吋平板體驗都屌打摺機
同iphone 14 pro max 差唔多重
應該唔會hold唔到掛
中意3c科技玩具 大把嘢可以買
點解一定要手機
Quest pro Vision Pro
Mobile Dual mon
一定有新鮮感/有用過摺機先囉
個手感似拎住個電視remote 出去咁
用外mon 個比例又怪怪地, 有啲app 好似google 嗰啲login page 已經出唔晒
你講fold 5?

仲要厚身更加似
fold 5 本身就設計失敗

我用緊其他 無呢個問題
兩年前啲人都咁講.....
fold 6 就嚟出,7月左右,外mon 條邊更窄

WhatsApp 有配置左右分割,左邊chat list, 右邊 messages ,一眼睇哂
最方便係睇短片 唔使換手打橫部機 ,睇完又要打返直
唔易壞,不過膠貼易刮花
中間摺痕有少少反光,唔太影響視聽體驗

去豐澤拎上手試下好過聽兒登仔講

https://youtu.be/BzKuHETHpaM
真,用之前諗住可以當pad用
但現實係出到街又好少開咁大個mon,返到室內坐定定我不如用返pad…
pad 無得覆whatsapp 果d ma
iphone13promax>fold5用左大半年最後換返24u
結論係我用得兩隻手不如用ipad 唯一用途算係多工處理 但大前提係唔打字 一開個keyboard冇左大半個mon 你做到既野就係得一樣
咁都係等16算。....
用緊flod 5 9成時間都係用內mon
如果個人手細 可能用外mon係方便d既
睇21:9既片佢雖然同s24/ip15pm 一樣size,但部分例如Netflix 同Disney+ 既字幕會擺返係黑邊既位置,睇野嗰陣唔駛好似逼埋一舊咁

多工處理算係最優勝既地方,你可以一邊睇YouTube 一邊睇whatsapp,再開多版睇pdf文件都得

比例問題可以等埋fold6出觀望下先

有人話用ipad好過,始終你出街帶2部機,帶ipad冇咁方便,摺機我摺埋可以放褲袋,我以前都係帶背囊咩部ipad出街,攞出黎用都幾論盡
華為部magic 都好似幾吸引咁
硬件好J,軟件配合唔到,話android用落會疾下疾下嗰d咪就係依類機
全部野都係得個樣,外表睇落去靚,用落垃圾
冇google都夠死啦
我都買咗架maclaren,結論係個速度咁快都係晒氣,送咗比人算
盲嘅先用
用親都話條痕唔明顯 呃尻埋自己cls
好似行an wor
啫係話其實如果睇戲多斬係用番傳統既手機算
入面個mon 我諗都係睇文件多工處理多先好用
an base抄出黎,但冇google授權,唔會再有google既更新

我地祖國自主研發咁強大,駛乜靠google
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞