iPhone想轉摺Mon 手機,其實摺mon 好用嗎?

130 回覆
12 Like 42 Dislike
爭札緊

用開iphone , 其實都係睇書、睇片、whatsapp 最多

想問摺機睇片其實如何? full screen 個scale 應該好怪,但都係大左?

另外摺機易壞嗎?
想換samsung fold5
易壞
唔好用
垃圾黎
耐用
好好用
摺疊式平板
咩人用咩機
認真答

睇你中意iOS定android多啲
因為如果你中意iOS多啲,部android摺機識飛都無用
仲要睇埋你有冇用緊蘋果錶/mac/ipad,成個生態圈

講返部摺機,我用過fold4,外mon太長睇嘢唔舒服,太窄打字唔舒服。
用內mon上網/做excel就爽啲,但睇片無太大作用,上下會有黑邊

利申: iPhone 13 Pro > fold 4 > iPhone 14 Pro > iPhone 15 pro max
垃圾
用完你會發現係你呢世人用過最垃圾嘅手機
用3310仲好
如果以你嘅用途嚟講應該得睇書會好咗,睇片同whatsapp摺mon冇乜幫助
未成熟嘅工業垃圾,強烈不推薦
補充多少少
Samsung個mon嘅顏色偏濃,無咁真實
我執完相放去其他地方睇,啲顏色有偏差
所以如果需要執相,都係用返apple產品比較好
多撚餘
用過fold 5 幾個月
結論係你用個外mon 多過用內mon
買嚟都係嘥氣
應該好容易壞,個技術亦未成熟
感謝
要考慮下先
竟然
唉...都係等iPhone算
睇片會唔會反而煩左? 單手hold 唔到
我都有同樓主一樣想法,iphone 係好用,用左好耐,但真係幾悶。心思思想轉摺機,但摺機成個生態又冇iphone 咁完整
摺 mon 條痕已經接受唔到。
如果你唔信邪真係想玩嘅可以買部二手嚟玩吓感受吓
依家都唔太貴有閒錢可以撚吓
用緊摺機 翻唔到轉頭

打機/睇書/睇漫畫/睇youtube/睇牛牛/影相 樣樣都好爽

利伸 唔係fold5 個mon太窄
睇完magic v2都唔錯
其實去鋪頭試玩下幾部 已經知個手感
自然模式
都係差少少

利申唔係iPhone打手
而家副機用緊flip5
iphone你睇慣咗個truetone,一冇咗就會覺得啲色好怪
呢個真
弊在香港好多人用iPhone/apple產品,執相放上網都係用apple顏色做標準比較方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞