【一連5日 每晚更新】台北5日遊

46 回覆
12 Like 2 Dislike
但唔係次次都去日本嘅 見有米芝蓮同追台灣post有好多人讚 所以咪book嚟試下
Day 3 行程概要
- 不老松足湯
- 林口Outlet
- 西餐 The Stage Canteen

承前一晚,今日係會按摩完先玩其他嘢,所以食完早餐就出發去不老松。早餐款式同前一晚又唔同咗,有炸雞粒,個蔥包實在太好食,長駐款式我每一日都食一個。

食完去搭車時經過FamilyMart,第一次日頭經過,原來有日本個隻炸雞扒,希望今晚宵夜食到。

去到不老松,揀咗個按腳package,先去換褲。按1個鐘,會有timer計住,有杯茶畀你飲,最後仲有個龜苓膏食。

走前買咗兩pack佢啲藥包返香港做手信,全部嘢計晒TWD3,850(HKD$963),如果夜晚按到就perfect,行完一日效果應該會倍升。不過book唔到無計
林口Outlet
按完出發去林口Outlet,今日行程基本上係喺度,不老松搭咗1個鐘左右過去。個期日本熊本喺度搞旅遊展,所以勁大隻熊本熊喺度擺pose,任影唔嬲,真係好可愛。Like Facebook仲有好多嘢送,所以拎咗好多禮物。

由於未食飯,所以去食嘢先。疫情後去旅行都會食Starbucks,因為香港唔會食,今次都唔例外,Outlet午餐就去咗食Starbucks 佢個Frappuccino真係世一,我只會叫呢款,飲完滿足晒,另外買咗兩個包,輕食完就Shopping。

行街都係個啲brand,同去日本差唔多,因為都係三井。URBAN RESEARCH、BEAMS,再唔係就adidas個啲。係中間啲pop up檔有啲手作飾物買下,應該台灣地道少少,join Line會有優惠個啲,無乜特別。行咗3個鐘就走咗了,返去食飯。
Day 3晚餐——西餐——The Stage Canteen(Google 4.9分)
https://maps.app.goo.gl/7fYzrsYvZkdm2Kdw6

呢間餐廳原先無打算去,係喺旅途第一日見到ERROR個Dee哥去完tag咗post story,覺得幾吸引所以去咗

先返酒店放低嘢,由酒店行過去大概16分鐘,walk in輕鬆食到。今晚坐Bar枱,同埋今晚係完全無其他客所以包場。有個手寫餐牌會list out咗有咩食,主廚會喺你面前煮,的確係播住廣東歌煮。(話說個主廚勁似吳慷仁,撞哂樣
續:Day 3晚餐——西餐——The Stage Canteen

飲品我就叫咗杯柚子檸檬;另外雖然西餐款式為主,但佢有提供法式燉湯,幾得意。

前菜叫咗個「鴨胸無花果沙律」,佢啲鴨胸同平時好唔同樣,似鴨肉多啲;粒士多啤梨最好食,勁甜。

之後叫咗松阪豬,係帶肥肉嘅部分,最鍾意嘅texture

叫咗手寫menu上嘅「帶子、烏魚子、奶油菠菜意粉」,好好食。

同行要咗個法式燉湯,配花膠,有啲本菇喺入面,我覺得好好飲。

食完上面只係食咗一半,下半輪叫咗Dee哥Story個個「大白蝦Risotto」,隻蝦真係高質材料 今晚個意粉同risotto都好有水準!

然後一份美國牛,呢個就麻麻地,有啲難咬,算係今晚唯一水準以下嘅嘢。

最後甜品係Tiramisu。

今餐盛惠TWD2,950(HKD$737.50),幾有水準,食悶台式嘢可以一試,算係推薦嘅一餐。食完行返去酒店途中有家樂福,掃咗啲手信。宵夜FamilyMart買到最後一塊炸雞扒,熱辣辣爆汁,水準又係拍得住日本個啲,Day 3完!
Day 4 行程概要
- 赤峰區(池音 鶏白湯ラーメン、灑白甜)
- 熊嗨星樂園
- Le buno 甜品
- NET 買衫
- 和牛涮火鍋放題

最後一日Full Day,今日行程係狂食嘢 早餐又有新食物,今日有炸多春魚、笑蝦蝦薯格、餃子,真係無一日會悶。

今日無食好多,因為行程會先去食拉麵,先出發去中山站。
Day 4 午餐——拉麵——池音 鶏白湯ラーメン(Google 4.5分)
https://maps.app.goo.gl/aGWnjc19vBtmmXeo9

今日嘅拉麵原先係struggle緊兩間,一間係「二屋牡蠣拉麵」,最後驚蠔味一陣唔啱心水就gg,所以穩陣起見就去咗食雞白湯,叫「池音 鶏白湯ラーメン」。朝早開11:30,我11:15去到已經排咗十幾個人 好彩第一輪入到,11:35就入到去。

入去先買嘢食,叫咗「雞白湯拉麵DX」,同炸雞。冰水自助,我覺得不過不失,要排隊就skip吧,食完出嚟條隊應該有30人。
Day 4 Brunch——甜品——灑白甜鮮奶麻糬販賣舖(Google 4.0分)
https://maps.app.goo.gl/dk4vGFdAkmyxLzHD8

食完lunch就先周圍行下,赤峰區算係近年台灣後生仔鍾意去嘅文青區,的確好熱鬧。向雙連站行過去,去試埋大名鼎鼎嘅「灑白甜」,呢間係食鮮奶麻糬,算係近年最紅嘅舖之一,甚至有得搵代購直送香港。

叫咗一份圓形糯米糍即食(下圖最前個盒),同平時食開個啲差唔多,唔算特別;但片裝麻糬我覺得好高質片裝個款我係買返香港食,但返到香港依然可以將佢拆得返做一片片,無痴埋一舊。片裝揀咗芝麻味,會有一盒芝麻粒自己點,我好推薦買片裝,TWD160(HKD$40)幾抵食。香港有啲IG代購會做嘅,有興趣可試。
熊嗨星樂園夾公仔
下一站去夾公仔,去咗「熊嗨星樂園」

呢度係TWD10(HKD$2.5)夾一次,相對好似玩到好耐。好多零食機,但我只夾公仔。最後用咗TWD980(HKD$245),收獲係一隻蠟筆小新同一隻小呆獸,以及1小時嘅開心。

跟住去咗「再睡5分鐘」,係阿滴同佢個妹開嘅,我覺得唔好飲

路過地鐵站見到潤米pop up,買咗幾個返香港做早餐。

之後返酒店放低嘢,又再出去食tea。(以下呢間大伏!)
Day 4 下午茶——雪糕——Le buno(Google 4.6分)
https://maps.app.goo.gl/ja7BGJVcWp3czejN7

呢間Le buno大大大大伏! 佢喺正酒店對面街,係一間台灣網紅店,主打係原個生果做嘅雪糕。

入去櫥窗會放哂啲雪糕出嚟,呢間要注意,有「一人一杯飲品」嘅低消,你叫100個雪糕都唔得,點都要一人叫一杯飲品。 佢有個set係兩杯飲品加三個雪糕,所以我叫咗佢。

憑雪糕出名,今日就講下啲雪糕。叫咗個椰子味、哈密瓜味同埋呢粒唔記得係咩嚟了(布冧啲friend)。味道真係無特別,只係沙冰,稱唔上係雪糕,你睇下個色水都知味道係唔濃郁,今次都係大伏。

最差係因為有人頭飲品低消,所以焗住要買飲品,明明係出名係雪糕。 而Google個分極大水份,因為你即場畀5分間舖,係會即送TWD50 coupon下次用,所以極大伏,唔好去!
無伏時裝店「NET」
中完伏去咗行街,附近有市集仔,不過無乜人行

但我想推薦一間叫「NET」嘅時裝店。酒店附近有一間,仲要係旗艦店,其實佢都有唔少分店。無記錯兩層高,大人細路都啱買,牛仔褲個啲唔使港幣$100條,仲要質地唔差,抵到爛,大家可以入去行下。
Day 4 晚餐——火鍋放題——和牛涮(Google 4.8分)
https://maps.app.goo.gl/Q6usideN56LHQc7z7

今個旅程嘅最後一次晚餐,原本係plan咗食蛋餅,但天氣落雨又凍,最後行過呢間「和牛涮」見到好似幾好,就決定食佢了。今個trip竟然無食過台式蛋餅,唯有留返下次。

叫咗最貴個個set,TWD858(HKD$215),叫頂級和牛套餐,有得任食和牛壽司同鯛魚燒(呢兩樣唔吸引,但差幾十蚊就叫最貴算)。菜同飲品都係自助,一嚟會先上每樣牛一碟,第一次嘅牛真係幾好食,澳洲個款幾正;但之後開始啲牛會愈嚟愈肉酸,同香港好多放題都一樣

但呢餐唔覺得伏,呢個價錢食到好飽,作為最後一次晚餐好收貨,Day 4完!
ching去台灣做乜主要試日本嘢
lm
Day 5 行程概要
- 阪前和牛鐵板燒(最後一餐原來都係日本嘢
- 返香港

最後一日,終於有太陽仲要勁好天,但我今日就走啦!

繼續酒店食最後嘅早餐,今日有麥樂雞,如果係要搵有早餐嘅酒店,大家可以考慮下佢。

同埋今次原本係有諗過去阜杭豆漿,但由於6點起身搞唔掂,所以放棄。便利店買咗呢支無糖豆漿,好難飲,大家唔好買。

Check out落去寄存行李,就去食午餐。
Day 5 午餐——鐵板燒——阪前和牛鐵板燒(Google 4.8分)
https://maps.app.goo.gl/gmZjNPsaEcmWR8HZ8

最後一餐係食「阪前和牛鐵板燒」(真係好多日本菜)同樣預先book定,要畀TWD2,000按金。午餐開11:30,所以就book咗呢個時間。(呢餐抵食的,推薦

坐低會見到佢放哂啲材料出嚟,今餐有和牛、龍蝦、鮑魚等,性價比係高嘅一餐,因為價錢只係HKD$500左右一個人。

佢有幾張枱,一張枱係一個師傅對10個客左右,我個師傅就明顯新手,因為成日整燶嘢。
續:Day 5 午餐——鐵板燒——阪前和牛鐵板燒

個餐係固定嘅,可以另外單點,例如松葉蟹腳個啲,我就無加啦。前菜係海膽茶碗蒸,然後有個湯,可以揀牛清湯或魚清湯。

再之後有白汁鮑魚、三文魚子海膽帶子、龍蝦兩食、和牛等,的確款款都有啲花臣。

中間有杯冰沙隔下,幾好飲,最後和牛炒飯都有篤海膽

甜品二選一,士多啤梨蛋糕同雪糕布甸,布甸好食。

埋單兩個人TWD4,268(HKD$1,067),性價比好高,推薦
【一連5日 每晚更新】台北5日遊:完

食完返酒店拎行李,就出發去機場了,今日搭18:10嘅機返香港,今日真係好好天

Check in完就去咗興波咖啡,市區個間靚景又出名但今次無去,所以去咗機場個間。而去閘口時經過一間叫「LE MOUT」嘅麵包舖,買咗個黑松露包上機食,個黑松露味勁到傻咗

回程都有晚餐,南瓜雞肉意粉,個幾鐘就返到香港了,繼續努力返工賺錢,Day 5完!

5日台北之旅,完!多謝你睇到呢度!
你哋唔講我都真係唔覺多到咁 可能太想去日本
樓主寫得幾簡潔好睇, 等睇你去日本遊記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞