去到咩地步會考慮辭職?

416 回覆
1265 Like 6 Dislike
發惡夢
試過夢中坐住架飛機係大廈穿梭
醒左成身都係汗,心跳分分鐘160
一晚輸唔止幾萬
心絞痛
個重點係,因為你去做緊一樣,你唔係好想做嘅嘢
所以你會覺得係中途,任何嘢都係負面

如果係約咗女去扑嘢,中間盞盞紅綠燈停10分鐘,都覺得心情舒暢

應該好多人放工後都無精神
攤係梳化未到10點已經訓着 算唔算精神內耗
覺得份工好西,就快爆大鑊而個鑊好大機會自己食
同地中海李恒敏一齊工作
當你全部衫都著黑色,當每日返工好似受死咁,每日都唉聲嘆氣,當你瞓唔到,食唔落,瞓緊覺都返緊工,要停啦,雖然可能無咁快搵到工,但身體最重要,錢搵唔晒
I know that feel
以為自己打嘅真係一模一樣
但係好想捱到年頭搏埋份b先走
就係覺得公司無進步嘅空間,但驚咁講太自大
加上公司無升我職 就咁show唔到比人睇我好似真係無嘢學
人地職位高啲,老闆要留都留個大既先啦,我地啲細既邊有得鬥
冇野學
比上司/老細情感勒索
開始唔想同同事交集
放工準時即刻走

中以上都可以諗吓辭職
屌係度食係度屙
份工番到個人好emo
好似真係只係為生存咁
一收工都冇哂動力做任何野,只想抖
仲番緊工既hour,好似連胃口/活動下都好攰咁
最尾我真係quit左
但一辭左職,又要開口同屋企人講,好大壓力
講下啲area 你想explore 但依家公司provide 唔到俾你
想升職但因為structure or whatever reasons 所以升唔到
當你返工路途上開始問自己
點解要行呢條路…
部𨋢層層停會好燥
唔㩒閂門掣嗰啲人希望佢哋出街俾車撞死
食唔落飯
每日都想嘔
假期有焦慮
瞓覺會發夢夢到公司嘢
返工返到想喊
身體咩事, 唔好死頂好喎, 得不償失
巴打, 我見好多前輩同上司不和都係咁過
你係同隔離dept嘈, 唔覺有咩問題
自己team搞你先算啦, 正常都保自己人, 會隊鳩你既 有冇事都應該快走
Head生安白造。
條數幾努力都跑唔到。
1.放假已經要諗定開工既野
2.收工又會對其他人有情緒
3.翻工可能對同事/隔離team同事發脾氣

嘗試捱多3-6mths, 到時再聽下自己個心想點
如果仲係想走就遞信,自己個心最清楚,呃唔到人
試過磨合已經盡左力
同你最尾嗰句差唔多
日日做埋啲濕碎野
但本身一早order俾我做嘅大project就每日要偷時間做
好彩嘅話8個鐘裡面都抽到半個鐘每日每日做少少咁嘅
日日都好唔開心
浪費緊我啲心機時間精神滿足老細全方位乜撚都要做齊嘅心態
未講遞信先知原來個個覺得係理所當然,覺得啲product開電腦就自動有。即係我勞又冇,功又冇,credit 都冇,唔該同多謝就更加冇
然後就明白點解學校咁多人跳樓

所以內心一唔舒服就要即刻遞信
關注自己先最緊要
人地唔會care你自己,因此你都一樣可以理撚得佢閪冧
放假都要聽電話, 因為得你跟開
公司啲客唔會理你放唔放假, 照搵你凌晨都照打嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞