去到咩地步會考慮辭職?

416 回覆
1265 Like 6 Dislike
博賠錢炒好過
佢早兩年話有得996係福氣,而家睇返,你問下早兩年樓市最癲果陣入市果班大廠IT9,今時今日仲有得996係咪福氣
唔係做大廠果份人工點供到果間負資產樓
想知而家有冇公司炒人係會叫你坐係度一個月博唔駛賠錢?
睇張約
日日等緊世界末日可以唔洗返工lu
我之前返過一份工,日日係將軍澳去荃灣西返工都幾攰
啱啱畢業個陣,返過一份大公司嘅翻譯工,一入職發現組長同另外一個senior 同事身體有毛病辭職,唉,都幾無奈,因為佢地都要養家,但身體有問題出現...我就覺得有d野出現咗。工作量都幾chur 不過我應付到。跟著另外一個senior 文職同事做咗4個月有新工又走埋,跟著發現我只係個替工...做咗半年過試用期,之後有個空降嘅組長睇我個team,之後我就俾呢個講野不留情面嘅上司迫我辭職,佢講野都幾mean, 又插旗搵佢兩個係舊公司拍開嘅舊下屬嚟做,但因為舊下屬要係舊公司3個月通知,俾我做到第9個月就走,我走個日,無買餅,頭也不回離開公司。之後聽到我下一手即係佢嘅舊下屬做咗2個月就辭職唔做。唉,如果唔係我要養家, 我都唔會頂9個月
講一套做一套
唉呢啲辛苦喎 巴打你頂到都好犀利
有啲工難請人 唔會炒你但係咁chur盡你
當想請教都要諗做晒啲嘢未
應該就要走
真, 佢唔會炒你,
到你唔想做, 再用語言藝術tum你做,
唔夠堅定就無限loop走唔到
Lunchtime 仲要做野 即走
恭喜
You are not alone
即走啦呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞