去到咩地步會考慮辭職?

416 回覆
1265 Like 6 Dislike
同同事完全唔夾,見到佢哋個樣都想嘔

每朝起身都想SL

返工日日遲到,走咗架西鐵都冇所謂

Lunchtime 一定唔會喺office,因為唔想對住班同事

利申:而家經歷緊上述嘅嘢,所以自己呢排都有keep住搵工同interview
試過做到壓力太大暴肥(+20磅)
辭職個半月唔做嘢,即刻瘦返十幾磅
我都係 一返工就點都減唔到磅
有排無返工係我人生最瘦嘅時候
講緊三餐食差唔多份量嘅嘢
有種說法話因為壓力大導致皮質醇過高,瞓得唔好,繼而引致瘦體素失調,所以就算食量正常都會好易肥
我無睇醫生驗過,唔肯定係咪真,但有留意到自己比較輕嗰陣,睡眠質素係好嘅
因為呢個原因,我都飲少咗咖啡
我明早兩個月個處境正正係咁
寧願降人工都要換過份工
中左六合彩個時
我都戒咗啡
本身焦慮底飲完不良反應更加大
轉咗食Q10同精氨酸 可以keep到返工嗰陣精神
收工到樓下忍唔住喊
樓主保重
講開又講,做下運動應該都會有改善

題外話一下:前兩年有去行山,嗰陣時身體嘅感覺好過依家
今年啲雨落唔停,唔想遇難所以無行過
希望快啲好天
一樣未搵到第份住
無野學到,咁你職業生涯點成長?
同你差唔多 班大既開會
其中有隔離department 既head話我亂答supplier
咗我有2個阿頭 A就好質疑呢個指控係咪真實
因為我做野唔係咁樣 而我答既野係技術性既野
我都唔會識亂答 因為我完全唔識
要亂答都要想像到要識小小先答到㗎
咁A知我係有問 因為我第一個問既係佢
不過單野主要由阿頭B負責 佢叫我問B
所以佢係個會上提出佢既質疑之外
亦都問阿B 我有無問過佢
阿B係完全諗都無諗過就答「無」
無啦啦畀人屈咗隻死貓 因為我無份開會
連畀我澄清既機會都無
而老細又好、指控我既隔離department 阿head 又好
完全無人去同我講返呢件事 叫我下次唔好咁做
如果唔係A既話 我呢世都唔知有件咁既事發生過
同B對質 佢只係話佢真係唔記得(我有無問過佢)
然後 我辭職了
我係幫佢做野 但係連自己team既人都唔幫
反而急住推我地去死
之前A已經畀佢推咗幾次了
好難想像我唔知既情況下 食咗幾多死貓
其他department 既人點睇我(做野方面)
而佢同老細又fd底 所以無論證據幾充足都好
老細永遠可以講一堆歪理去講到只有我同阿A錯
同老細關係好果d永遠都唔會有錯
就算有錯 都係值得原諒既
真係痴撚線公司同on撚9老細
我相信你屋企人會明白你
無做野就無胃痛過了
都係定時定候有人走就有人升
大粒過你嗰d 上到去都未必識野
其實冇因為當初番到好似行屍走肉咁個陣
佢地仲同我講:死都要頂捱埋佢,邊有工唔洗捱

利申,份工係醫院工,真係唔係個個人賺到依啲錢番工壓抑到,仲要比啲老屎忽日日鬧
人工低
返工做啱都要俾人屌
立刻唔能做
完全明,個陣有d同事知d唔知d,俾親野我做個陣又學左佢地咁加把口落黎,小小改錯都會話「點解錯既?」屌你地班臭化閪,有無人返工可以完全無錯?出錯咪改,係咁問「點解?點解?」
但同到班八婆刷鞋既就唔會有事
咁多痴線
屌你老母喺香港返工真係好大壓力
第一日返工已經袋定letter of resign
尼個堅真,平時拍開d同事冇事開開心心一日,e家轉左拍D老c忽你做咩佢都好似唔順眼
我上一份工每逢Pay day都唔覺得開心,呢一日只係每月提醒一次自己被underpaid
星期日會勁抑鬱
星期一至五去7仔買同一款麵包坐係空冇一人既球場度食
食到想喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞