去到咩地步會考慮辭職?

416 回覆
1265 Like 6 Dislike
你還好嗎?
我都費事蕩失路
冇前景囉
我都試過皮膚炎
無啦啦四肢出晒紅點 好痕
又冇轉過護膚品 冇食其他特別嘢
睇專科話可能關壓力事 搞咗成個幾星期先好返
訓教發夢都係返工、仲要夢到俾人鬧
辭左工之後好啲
開頭辭左唔敢同屋企人講,日日出去扮工+搵工
隔左成個星期先有勇氣講,放下心頭大石咁
結果屋企人反應比想像中冷淡
基本上份工會令你晚上無覺好訓就真係唔做好過
多接觸大自然
成日長期係office同商場
個人會越來越接
工作既時候如果真係好影響到自己,就要注意下啊!

邀請你進入我們的『Chat窿』www.chatpoint.org.hk
(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時)同你傾下計。
日日對撚住啲閪同事
一個人做幾個人嘅嘢,出糧就得一份仲要underpay
班老細淨係識開會,一講到啲工作就踢個波過嚟
唔識又要扮識,日日喺到問進度
做到個人好焦慮抑鬱,瞓又瞓得唔好,好易醒
每朝起身心跳加速,第一件事就係諗公司啲嘢
返到office都無乜心機,唔想同人交流
星期六日一放假就好擔心,好驚收到電話話有嘢要交
諗起星期一要返工,出街玩都無心情
公司高層到低層都分門分派,搞辦公室政治
成個工作環境充滿負能量
啲5、60歲老屎忽講就天下無敵,教你做嘢點點點
到佢哋做嘅時候就無能為力
舊公司
工作環境個氣場好有toxic感覺,同事之間性格唔夾
不過因為份工出手好,所以頂左一年
想知,如果公司因為我跑唔到數出warning ,去到final warning ,我由做咗好多年,final warning 後就炒我,我仲有無長期服務金架?
送𨋢尾
加壞一架𨋢
有𨋢到但full咗都照停照開門
一踩入去就響alarm
而架𨋢繼續逐層逐層妹落去
落到地下又有班晨運客食完早餐返屋企逐層上
純粹跑唔到數嘅warning
好難符合到工作有錯失嘅要求
冇咁易即炒唔賠㗎

不過你諗吓你啲長期服務金,有幾多係強積金對沖好過
中哂 但我知個源頭係一個同事成日態度勁惡劣,搞到我個人成日都好緊張同焦慮怕觸動到佢神經,佢叫你交野就要即刻,好似囉枝槍指住你個頭
贏撚到就係
Thanks巴打
有時都知道幾冇心機都好,都要出去行下,要等自己分下心
你同呢個閪同事係咪每日都要接觸
好佩服啲同事咁捱得 大家都係打同一份工 我就要執包袱走
忽然間做咩都kick撚到爆
持續左幾個月無日順利
然後影響到自己日常生活自己情緒
係時候辭工冷靜下
夜晚都要比埋公司 即刻走
唔講笑 上一份工真係完全奉獻生命

朝頭早就開始霖 工作上嘅嘢 然後到夜晚 就算唔想霖嘢 都會霖聽日要做咩 放假就霖禮拜一要做咩 做到成個奴隸 寧願做份無咁大workload嘅工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞