物傷其類,澳門搞成咁我真係笑唔出

85 回覆
391 Like 38 Dislike
咁大篇嘢重以為講咩
結果又係血濃於水,總之笑鳩人就唔啱
咪正正就係點解澳門咁和諧咁無事囉

回應樓上巴打,我從來冇唔俾連登仔笑澳門人、我亦冇讉責連登仔用詞惡毒、黑心之類,因為我覺得呢啲係言論自由嘅一部分,你哋憎恨澳門人、幸災樂禍,我亦無從干預

我亦冇講咩澳門同香港人血濃於水、更無呼籲大家捐錢、捐物質;第一身分認同上、歷史上香港人同澳門人就係有實然差別,第二我認為「捐助」應該係自發性行為,我亦係nobody,冇任何號召力去影響任何人

我個post嘅主旨從來都係,透過借鑑澳門嘅災情,去擔憂香港嘅未來;重點唔係咩澳門人好慘呀,我哋要同仇敵愾、或者做口德邨居民,叫人唔好咁口臭恥笑澳門人,唔係,我唔係道德撚,你要笑澳門你笑飽佢,我亦無意去阻止你;但我笑唔出嘅地方在於,見證澳門嘅淪落,令我更加憂慮香港嘅前途,從而哀矜勿喜而已

巴打唔駛理班haters,當然都希望見到你地會有反抗既一日

第一,我認為呢個世界冇咩所謂haters,呢個世界冇無緣無故嘅愛,亦冇無緣無故嘅恨;通常一個人、一個地方都係發生咗某啲嘢先會有咁多人憎恨

第二,我係香港人、土生土長,雙親都係,我由細到大只去過澳門一次,對呢個地方同人民完全冇任何感情;我會出呢個post,皆因想表達我對香港未來嘅憂慮;人民咩質素個地方就咩質素,澳門如是香港亦如是,但我見到連登今時今日嘅現象,就不其然憂心起嚟

香港已經夠仆街啦,要擔心將來嘅唔駛望到澳門仆街先擔心

當然香港已經夠仆街啦,但慘在澳門仲仆街過香港
全因共產黨 (當然人民都有責任)
哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈
香港好快都差唔多,佔中之後好多人死心啦
其實我覺得好慘
一年去幾次澳門玩,見到咁真係好可惜
一年去幾次澳門玩,見到咁真係好可惜
澳門狗唔好以為香港人咁想理你啦
香港人係利用緊你地嘅發生嘅事,做政治宣傳,宣傳反支嘅政治目的咋
你估香港人係關心緊你澳門咩
根本你澳門發生咩事我地都唔care,只係care你發生嘅事係因為支那而起
就係咁簡單

仆街政府仲想繼續推行支那電力聯網
兩電都走出黎反對,呢家有澳門呢舊政治工具做到宣傳目的
我唔撚用到盡咩,最多咪多謝你地奶共奶出個反面教材囉
你地死幾多我真係唔關心,我只關心自己嘅香港
班澳門人成撚日笑鳩香港人
成日覺得自己有錢派好威
香港無錢派好慘
依家咪自受其苦囉
無意笑澳門人呀
但你地自己知平時乜都唔理到
依家咪嗌曬救命
天文台同賭廳夾埋要換完更先可以掛
平時基建差
不過算啦過完風災政府派翻幾萬乜又係無人記得依啲事
你地自己唔改變幾多人幫你都無用
樓主呢個post講晒我心聲
連登仔成日都話雨傘嗰時個個澳門人屌香港人
但當時其實好多澳門人都有聲援 我身邊嘅人都有特登搭船去佔中
雖然冇乜作用 但心底裡都好希望香港唔會好似澳門咁淪陷
但經常上連登就見人屌澳門人奶共,收左9000就好開心
其實根本澳門就太少人 大陸人又越溝越多 咁點樣可以團結一班人去發聲?
澳門民生咁差 講真有邊個真係會滿意個政府?唔係想唔想反抗,係反唔反抗到嘅問題
香港人其實真係好有福
香港只係好彩
城大冧樓單野可以死幾百人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞