物傷其類,澳門搞成咁我真係笑唔出

85 回覆
391 Like 38 Dislike
啲人話乜撚野 天佑澳門 自己香港都未搞得掂啦
上星期有人政治迫害個陣又唔見hashtag 天佑香港

咁你地係咪死人lum樓啊依家 HASHTAG白癡仔
連登d人真係好撚無聊 係人地身處嘅地方發生災害 你地都要笑笑笑屌屌屌 我真係天佑你下世做隻狗
問過澳門人幾憎香港未?
佔中/立法會/遊行比澳門人叫搞事聽過未?
上Facebook睇過幾多澳門人屌尻香港未?

唔好同我講人哋衰你又要衰
答案=

香港都有4成人口係親中,藍絲

我都想講如果人哋睇到嗰班藍絲五毛,跟住屌尻我地全香港人都係港共五毛,咁你又點呀?用下個腦啦
人地澳門事關你咩事呢
問過澳門人幾憎香港未?

答案=

我都想講如果人哋睇到嗰班藍絲五毛,跟住屌尻我地全香港人都係港共五毛,咁你又點呀?用下個腦啦

凡事講比例

如果你下下要100%先可以講嘢
咁共產黨間唔中都有一兩個好人
你屌個共產黨嘅唔該你講聲對唔住先
澳門今次風災咁傷亡慘重,的而且確好大部分責任都係嚟自政治原因;但咁多連登仔幸災樂禍,真係對香港前途感到更加憂慮

先撇除道德、倫理層面,我知上網隱姓埋名講乜都得好過癮,甚或乎當中亦有假膠煽動群眾去講一啲涼薄嘅說話;平時我都當佢哋係發泄、用激嬲人去換取自己嘅快感、或者貶低人去抬高自己,我一律當呢啲係平凡不過、每人都有嘅人類劣根性,所以平時我都唔會刻意回覆一啲嘩眾取寵嘅post或者留言

但去到今次,有人走出嚟話自己係澳門人連登仔就狂屌狂恥笑,即使講到明自己都對政府/中共好不滿都唔理,咁做法同文革時期紅衛兵以血統論批鬥人有乜分別?已經唔係講緊將心比己、唔好落井下石呢啲大道理,而係唔通你真係覺得香港同澳門嘅命運係截然不同?

地理位置上一衣帶水、政治位置上同出一轍,亦同樣受到中共嘅全方位侵蝕;基本上大家嘅命運係極度類似,只係彼此嘅遭遇唔同而已,結果都係殊途同歸

我出呢個post唔係想屌啲口臭涼薄嘅人,而係我希望咁多位香港人回想下,咩叫物類其類、咩叫唇亡齒寒

多謝樓主 我係澳門人
其實澳門赤化左好撚耐
你地唔係以為99年開始澳門先墮落呀嘛?
人地文革已經俾班左仔控制哂啦
依家就五十年 計返三十年後嘅香港咪一鳩樣

笑澳門咪即係笑緊將來嘅自己
你笑唔出就唔比人笑
左膠大愛你去拎堆尿袋比人啦
得把口
成日笑人
明明香港更加荒謬
捉棋嘅嘢
睇番之前20年
澳門得40萬人,今年60幾萬
啲人點嚟
香港有五毛,唔通澳門無?
特登造大啲賭場,唔夠人用,用勞工
洗血嘅嘢,支共真係無係香港做?
佢地收錢唔出聲嘅話,咁香港係番工唔出聲?
好快到香港㗎咋笑,唔係以為支那會放過我哋下話
問過澳門人幾憎香港未?

答案=

凡事講比例

如果你下下要100%先可以講嘢
咁共產黨間唔中都有一兩個好人
你屌個共產黨嘅唔該你講聲對唔住先

問題係你個框架唔夠準確,正如d人話女人都唔識揸車,根住又有人話男人都有唔識揸車,假日司機又係唔識揸車,所以屌緊既係唔識揸車既人,唔係男人女人定某一個例子既問題

如果因為對方人口比較多親建制陣營而你因為佢地政見而唔覺得佢地所有人值得幫助,even唔judge呢個論點,上面回覆針對親建制陣營人口,佢舉出澳門香港既比例其實差唔多,只係五十步笑百步,你個論點仍然好弱
澳門自甘墮落抵屌同啲人抵死係兩樣野
唔該連登仔分返清楚

自甘墮落?你好熟澳門?
你知澳門困境喺咩?
澳門完全無能力反抗共狗你知唔知阿
立法會清一色保皇
無論喺咩方咩阿 簡單講
無可能有得出聲
一句話有澳豬屌過香港人就記到依家
佔中時就無澳門人支持嘅?
喺唔喺要去你屋企門口大叫支持先啱
你又知唔知年輕一輩反共
但被長輩打壓 可唔可以唔好
用香港條件諗澳門

「某部份」連登仔真喺低質到極點
睇人仆街最開心
咁希望你都可以令大家開心啦

死左人仲咁興高采烈 你地有無聽到
有啲片 親屬喺條街到喊阿
聽到心寒 好撚淒涼
屌你老母 真喺嬲到仆街

點解會一場風 搞到澳門咁樣
背後人為因素都好大
6點講9點會掛8號波
3個鐘之內會發生幾多事阿
無人可以唔返工 無人做到準備
同埋依個喺53年嚟最勁一次颱風
要盲屌前 俾返啲唔同角度思考啦
好笑就好笑
唔明點解笑唔出?
澳門自甘墮落抵屌同啲人抵死係兩樣野
唔該連登仔分返清楚

自甘墮落?你好熟澳門?
你知澳門困境喺咩?
澳門完全無能力反抗共狗你知唔知阿
立法會清一色保皇
無論喺咩方咩阿 簡單講
無可能有得出聲
一句話有澳豬屌過香港人就記到依家
佔中時就無澳門人支持嘅?
喺唔喺要去你屋企門口大叫支持先啱
你又知唔知年輕一輩反共
但被長輩打壓 可唔可以唔好
用香港條件諗澳門

「某部份」連登仔真喺低質到極點
睇人仆街最開心
咁希望你都可以令大家開心啦

死左人仲咁興高采烈 你地有無聽到
有啲片 親屬喺條街到喊阿
聽到心寒 好撚淒涼
屌你老母 真喺嬲到仆街

點解會一場風 搞到澳門咁樣
背後人為因素都好大
6點講9點會掛8號波
3個鐘之內會發生幾多事阿
無人可以唔返工 無人做到準備
同埋依個喺53年嚟最勁一次颱風
要盲屌前 俾返啲唔同角度思考啦

🤷‍♀️
同你有親呀?
笑你親笑你㗎啦
澳門狗以為自己邊個?
我地係唔熟澳門又點?關我撚事?
澳門狗就要熟香港啦,起碼唔洗成日出國留學同人講自己係香港人俾人踢爆啦
其實澳門赤化左好撚耐
你地唔係以為99年開始澳門先墮落呀嘛?
人地文革已經俾班左仔控制哂啦
依家就五十年 計返三十年後嘅香港咪一鳩樣

笑澳門咪即係笑緊將來嘅自己

睇嚟你地嘅政治智慧幾低
起碼你要知網絡言論有意識形態係到
講澳門嘅重點係凸顯對支那嘅依賴
「笑」係個宣傳手法,冇人一窩蜂恥笑都唔會成版嘢都留意澳門俾支那搞到幾差啦
睇嘢唔好咁表面
人地笑就衝出嚟話人唔識反省
只會凸顯你冇政治sense

🤷‍♀️
同你有親呀?
笑你親笑你㗎啦
澳門狗以為自己邊個?
澳門狗就要熟香港啦,起碼唔洗成日出國留學同人講自己係香港人俾人踢爆啦

又一低質連登仔 踩低人顯身份?

🤷‍♀️
同你有親呀?
笑你親笑你㗎啦
澳門狗以為自己邊個?

係咪日常生活太自卑

🤷‍♀️
同你有親呀?
笑你親笑你㗎啦
澳門狗以為自己邊個?

係咪日常生活太自卑

冇踩低
係根本澳門狗就低
明未?
好有當年08北京奧運既時候,高登仔叫大家唔好幸災樂禍四川大地震既味道

好有當年08北京奧運既時候,高登仔叫大家唔好幸災樂禍四川大地震既味道

想凸顯自己
其實係政治價值上,恥笑澳門嘅價值高好多
叫人唔好笑澳門,之後咪「哦,你啱囉」就完咗
恥笑起碼可以凸顯澳門嘅問題,從而apply係香港之上
問過澳門人幾憎香港未?

答案=

為左d 澳門5 毛 d 老鼠屎 令到自己咁偏激有咩意思
香港都大把5毛 花生友 老鼠屎

入得黎連登 屌9 港共就係一條船

le個真
澳門狗唔好以為香港人咁想理你啦
香港人係利用緊你地嘅發生嘅事,做政治宣傳,宣傳反支嘅政治目的咋
你估香港人係關心緊你澳門咩
根本你澳門發生咩事我地都唔care,只係care你發生嘅事係因為支那而起
就係咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞