物傷其類,澳門搞成咁我真係笑唔出

85 回覆
391 Like 38 Dislike
澳門今次風災咁傷亡慘重,的而且確好大部分責任都係嚟自政治原因;但咁多連登仔幸災樂禍,真係對香港前途感到更加憂慮

先撇除道德、倫理層面,我知上網隱姓埋名講乜都得好過癮,甚或乎當中亦有假膠煽動群眾去講一啲涼薄嘅說話;平時我都當佢哋係發泄、用激嬲人去換取自己嘅快感、或者貶低人去抬高自己,我一律當呢啲係平凡不過、每人都有嘅人類劣根性,所以平時我都唔會刻意回覆一啲嘩眾取寵嘅post或者留言

但去到今次,有人走出嚟話自己係澳門人連登仔就狂屌狂恥笑,即使講到明自己都對政府/中共好不滿都唔理,咁做法同文革時期紅衛兵以血統論批鬥人有乜分別?已經唔係講緊將心比己、唔好落井下石呢啲大道理,而係唔通你真係覺得香港同澳門嘅命運係截然不同?

地理位置上一衣帶水、政治位置上同出一轍,亦同樣受到中共嘅全方位侵蝕;基本上大家嘅命運係極度類似,只係彼此嘅遭遇唔同而已,結果都係殊途同歸

我出呢個post唔係想屌啲口臭涼薄嘅人,而係我希望咁多位香港人回想下,咩叫物類其類、咩叫唇亡齒寒
澳門自甘墮落抵屌同啲人抵死係兩樣野
唔該連登仔分返清楚
澳門今次風災咁傷亡慘重,的而且確好大部分責任都係嚟自政治原因;但咁多連登仔幸災樂禍,真係對香港前途感到更加憂慮

先撇除道德、倫理層面,我知上網隱姓埋名講乜都得好過癮,甚或乎當中亦有假膠煽動群眾去講一啲涼薄嘅說話;平時我都當佢哋係發泄、用激嬲人去換取自己嘅快感、或者貶低人去抬高自己,我一律當呢啲係平凡不過、每人都有嘅人類劣根性,所以平時我都唔會刻意回覆一啲嘩眾取寵嘅post或者留言

但去到今次,有人走出嚟話自己係澳門人連登仔就狂屌狂恥笑,即使講到明自己都對政府/中共好不滿都唔理,咁做法同文革時期紅衛兵以血統論批鬥人有乜分別?已經唔係講緊將心比己、唔好落井下石呢啲大道理,而係唔通你真係覺得香港同澳門嘅命運係截然不同?

地理位置上一衣帶水、政治位置上同出一轍,亦同樣受到中共嘅全方位侵蝕;基本上大家嘅命運係極度類似,只係彼此嘅遭遇唔同而已,結果都係殊途同歸

我出呢個post唔係想屌啲口臭涼薄嘅人,而係我希望咁多位香港人回想下,咩叫物類其類、咩叫唇亡齒寒

其他太長冇睇, 但唇亡齒寒黎講,
我當你係講緊因為大家都係特別行政區啦所以係唇齒,
如果係咁嘅, 唇應該一早亡咗啦, 唔係依一日兩日嘅事
你依句根本就唔成立
問過澳門人幾憎香港未?
佔中/立法會/遊行比澳門人叫搞事聽過未?
上Facebook睇過幾多澳門人屌尻香港未?

唔好同我講人哋衰你又要衰
答案=
冰封三尺非一日之寒
我相信好多人都唔會因為無聊或刻薄而係度講澳門
問過澳門人幾憎香港未?

答案=

你冇話你唔應該憎恨/屌澳門人wo,你中意屌咪屌飽佢,我無權干預
而係我出post想表達嘅係,透過借鑑澳門呢次嘅災情,令我不禁慨嘆共產黨對一個地方嘅摧殘竟然可以達致呢個地步,再退後一步嚟諗,諗起香港同樣受到共產黨嘅逼害,就於我心有戚戚焉

你依句根本就唔成立

唔係大家都係特區,而係大家都受共產黨侵略呢個共通點
除左假膠 背後仲有一大班五毛去挑撥

好多小學雞都鍾意跟風屌
樓主諗太多,過左暑假會好d
有佢今日既仆街,先有實例比港人作前車之鑑。
你快啲幫手籌款賑災。
除左假膠 背後仲有一大班五毛去挑撥

好多小學雞都鍾意跟風屌

睇下今日睇到好多block 左既留言都係極挑撥性
上連登勿認真
呢度好多死雞攬住啲歪理

你依句根本就唔成立

岩岩回歸就係大家都受人侵略,
依家澳門都侵略完左十世啦, 好多人有錢收就唔當係一件事, 根本就係大陸地方一個
香港就侵略緊
啲人話乜撚野 天佑澳門 自己香港都未搞得掂啦
上星期有人政治迫害個陣又唔見hashtag 天佑香港

你依句根本就唔成立

岩岩回歸就係大家都受人侵略,
依家澳門都侵略完左十世啦, 好多人有錢收就唔當係一件事, 根本就係大陸地方一個
香港就侵略緊

唔好意思,我觀點同你唔同嘅地方在於,我覺得共產黨嘅侵略冇「完」;至今中國共產黨依然侵略緊澳門、香港、台灣、中國大陸、乃至世界每一個角落
我地快d好似汶川嗰次咁送錢過去啦,人地好慘嫁
不諱言,我好同情澳門人,呢點可能同主流連登仔民意相違背;但我開呢個post嘅目的,唔係想讉責連登仔恥笑澳門人、或者站在道德高地去斥責他人;因為我尊重每一個人嘅價值觀,縱然你嘅人格係幾咁卑劣都好,我都會理解同體諒

然而,我希望連登仔/香港人反思嘅係,究竟澳門當災,香港人係咪真係可以一直食花生、隔岸觀火呢?

你哋關注嘅係過去澳門人對香港嘅冷言冷語、嘲諷謔詞,我關注嘅係香港嘅未來;大家價值觀嘅分野,造就我同你哋嘅觀點迥異
成個forum都充斥住分化五毛同假膠小學雞
不諱言,我好同情澳門人,呢點可能同主流連登仔民意相違背;但我開呢個post嘅目的,唔係想讉責連登仔恥笑澳門人、或者站在道德高地去斥責他人;因為我尊重每一個人嘅價值觀,縱然你嘅人格係幾咁卑劣都好,我都會理解同體諒

然而,我希望連登仔/香港人反思嘅係,究竟澳門當災,香港人係咪真係可以一直食花生、隔岸觀火呢?

你哋關注嘅係過去澳門人對香港嘅冷言冷語、嘲諷謔詞,我關注嘅係香港嘅未來;大家價值觀嘅分野,造就我同你哋嘅觀點迥異

OP,其實連登人笑鳩澳門/澳門人,真係好on9
澳門發展唔好,好大程度上係澳門係66年嘅123事件後,就已「回歸」咗。澳葡亦都係層皮,亦因本身葡萄牙對澳門嘅管治並無英國對香港咁有心同高明,香港加速發展亦都係係1967年後。
香港人同澳門人嘅互嘲只係小朋友式嘅互寸
澳門舔共有赤化香港,打壓香港人咩? 又唔係血海深仇,人哋出現咗咁嘅悲劇,就算唔表示同情,亦無需要落井下石。
問過澳門人幾憎香港未?

答案=

其實香港有分別嗎?
香港咪一樣有廢老同五毛
你覺得應該用廢老同五毛言論來代表你嗎?
如果係,點解唔屌你自己先?套用香港廢老意見落你度的話,你自己都反對香港民主啦

OP,其實連登人笑鳩澳門/澳門人,真係好on9
澳門發展唔好,好大程度上係澳門係66年嘅123事件後,就已「回歸」咗。澳葡亦都係層皮,亦因本身葡萄牙對澳門嘅管治並無英國對香港咁有心同高明,香港加速發展亦都係係1967年後。
香港人同澳門人嘅互嘲只係小朋友式嘅互寸
澳門舔共有赤化香港,打壓香港人咩? 又唔係血海深仇,人哋出現咗咁嘅悲劇,就算唔表示同情,亦無需要落井下石。

老實講,香港今日有咁嘅地位,完全係僥倖大於一切;呢樣嘢我之前出post都有講過吓,如果有人對香港嘅歷史有興趣就去搵吓啦
冰封三尺非一日之寒
我相信好多人都唔會因為無聊或刻薄而係度講澳門

你覺得因為上連登高登見到澳門膠post?
如果咁都信,是否應該憎埋香港人?香港咪一樣日日有廢老同五毛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞