召喚LIHKG商用車學神 (57) 之 秉承得po頭嘅優良傳統 篇

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
當年考20,出試場轉左灣未劃雙黃,我要揸到架車出去對面線先啱啱好包到個彎,個官直情要伸個頭落個窗口邊睇吓有冇踩界
當年拎架油壓迫力短陣5噸半去考

考完擒上架10米半24噸
第一樣係諗....運輸署都黐撚線
當年拎架油壓迫力短陣9噸去考

考完擒上架10米半24噸
第一樣係諗....運輸署都黐撚線
1516緊,驚難約鐘
我考完18上11噸都怪怪地
唔考20都唔敢揸24噸
點知直接上30噸
唔洗驚,一定係難約
不過唔搵波哥麵可以搵周師傅
真 佢都話雪藏牌易教 佢講咩學生就做咩 唔會駁嘴
In 網紅鋒老師we trust
想易約鐘不如諗下7603,673
先附上攞車圖一張

0630攞車, 7點鬆啲揸到去站頭上客
算係短途, 一來一回大約9個字
揸完一轉返到站頭睇前車簽咩時間, 然後隔返大概10-15分鐘開
但咁唔代表每轉揸完都有得抖, 因為係on top of前車開咩時間再加, 有時塞下車等下燈, 返到黎一上一落又差唔多夠鐘開
所以返到黎有幾分鐘落車行去痾個尿都已經偷笑
最後兩點幾返站頭收工俾下一更接部車, 任務完成

然後就講部車, 其實就好易揸, 感覺就係一部冇魚眼鏡+大啲啲嘅貨van
要俾油起步, 齋吊真係慢到嘔
埋站攞位暫時都係憑感覺, 好在都冇hi到任何嘢
今日部車個波箱就少少西
2轉3同4轉5一腳就得
3轉4用一腳會有掃牙聲(無論快手轉/慢慢轉, 都一定掃), 兩腳就一定冇問題
頭先收工坐下一更嘅車走, 睇佢揸3轉4都係特登用兩腳轉, 所以唔係我問題
但你考完18,無揸過24T既話
去學拖頭咪一樣好辛苦
邊兩間
其實又唔會
果時我朋友2上19我去跟車學同揸咗一陣
揸完我先決定報18上20
19又大部又要兩下極力子又要氣煞車
又要大軚盤又難睇位仲要考大窩口
上咗18學好商用車操作
到20都唔洗驚咁多
加簽牌個日再決定邊間
其實18同考2係冇乜分別
只係路線唔同
多左口試都冇分泊車路試兩Part
架車個Size,泊埋某啲2號學神到
根本一樣長咁濟
教車佬第一個跳出嚟,全部車都要改
全部用同級最大果架考
你車牌有A咁出色點同我地啲凡人比
離合器同油門既配合
都係商用車其中一個考試重點

你咁講考1同2更加無分別
支持你叫運輸署改可以直接考18
記得加埋20學牌
即日再抽埋期報名
其他不變
仲可以降低啲人想儲牌嘅諗法
仲可以減少輪候考試嘅時間
星期二
柴灣有巴士考試
已經準備好兩張form
人工幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞