香港人在德國被移民局為難

130 回覆
90 Like 36 Dislike
成班人係羊牯/ 羊群嚟

咁佢地都幾勁,至少唔似英國咁短視地賣晒自己野以為無得發展但其實係大有作為,只能做美國阿二咁執口水尾,明明好多野英國人發明先就成日差擺落 market 到衰晒

可唔可以井多啲啲德國唔多好既野?同埋點睇佢地車企咁勁?例如世界最快既車係佢地整既、最勁既引擎同波箱都係佢地,似乎佢地工程野真係世一喎 (當然飛機引擎就例外中既例外,美國佬世一都算,英國佬 1970 年死頂勞斯來斯個下做得相當好就真)

都係呢種文化既影響產物??
咁睇法,英國其實又唔係好差,好多野都可以網上搞掂

不論係住倫敦內既 council 全部都可以網上交 form 再郵寄過黎做確認搞掂,搞個車牌換地址又係上網申請一個星期左右就可以換好

唔怪得有個係香港幫福士同波子賣車既德國車壇高人退休後都去英國住
但台灣又衰喎,你吸引香港人入局投資比錢你,但好多時又用政治理由擋你

咁成六球真心去日本好過啦
我吸納咗邊個共產黨員?彭麗媛
香港人可以有幸用同美金等值既港紙,成日都可以去日本呢種世一既旅遊國,好難去用其他國家去比

上次去完東京番倫敦,係希斯路機場過關比關員講左句「welcome back to the uk」都好開心
得把口,
實際上男既爭住做跟班同免費pr,
女既爭住貼錢食同生混血寶寶向黃種人示威,
僱主用更高人工請同一職位,
咁叫排外
咁閪就唔好移民去德國,或去英語國家算
德國環境係幾舒服,但由我係人生第一次接觸德國人,到去旅行,完全感受到德國人果種唔友善,如果你話德國人係咁直接,我可以話你知,如果你用返同樣直接既說話方式對佢地,佢地會好嬲閪鳩你面,甚至會大聲回應返你
呢樣真, 而家乜都網上做, 睇醫生睇牙醫係網上,
約agent或者買野又係網上.
>睇醫生睇牙醫係網上booking

打漏左
個官識聽英文, 亦明顯地試緊你係完全無學過德文定係已經學緊德文, 你完全無學嘅動機咁緊係留難你啦, 成個德國你都未必可以生活到, 仲放你入去做乜.
有冇official德國新聞先?中文傳媒,尤其牽涉政治,好多作新聞
德國環境係幾好
仲有就算係佢地錯搞到你一頭煙都唔會say sorry
再加2個笑話 德國準時 嚴謹
係啲見識得外國多嘅德國人會正常啲

成個歐洲玩passive aggressive玩得最純熟應該係德國人 又要唔聲唔聲 又要塊面黑 又要個死人樣扮到一本正經咁 又成日扮正義 又要唔份巢死都唔肯講英文 又唔認自己柒半粒英文都唔識 成日以為全世界圍住德國轉咁 又要成班on99信晒政府 又要以為自己好熟政治

我幾信德國人啲基因係有啲問題 正常德國人一係死晒一係移晒過美國

除咗瑞士住過晒德國周邊國家 遇過嘅人都冇德國人1/10嗰種閪
大把人屌加拿大
仲講sorry 佢哋唔𨳒鳩返人哋轉頭佢哋已經覺得自己好好人 出名柒撚串嘅法國同意佬都冇佢哋咁撚kic

同埋班撚樣好易上頭 你問第二條問題/ 質疑佢地 9成9人已經開始上頭(留意佢地啲microexpression)

條DB柒到咁好心佢地執撚咗佢啦
我第一次比較接觸既德國人多係某份工要report俾美國headquarter,個德國人係我direct manager,但性格勁閪,尤其對亞洲男人,對亞洲女人就變狗公
睇黎你唔知上面同個post主題講緊咩

Visa到步登記係必經程序 全歐洲都一樣 等於返學要點名 你旅行出入境要係passport dum印一樣
移民署批Visum個下已經代表佢俾你入 依個世界唔會有一回事有批完Visa又唔會俾你登記

其實成件事根本唔需要人手去做 因為其實點都會做到 純粹係行政程序 好似法國就已經唔洗

德國問題係竟然仲要親手靠人手去搞 仲要咁簡單既野搞到好撚閪
德鐵出名遲到
又好似真係無聽過在留管理廳職員屌返人轉頭,申請唔到發癲就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞